Старите совалки с ново приложение на МКС

24209
Старите совалки с ново приложение на МКС

НАСА не за първи път разглобява старите космически кораби и използва техни детайли за нови мисии. Иначе едва ли биха се осъществели някои от амбициозните проекти на агенцията с постоянно орязвания бюджет.

Ето че сега НАСА се готви да свали четирите резервоара за вода от совалката "Индевър", за да ги използва в новата система за съхранение на вода на Международната космическа станция.

Ето я новата космическа совалка на САЩ

Sierra Nevada Corporation (SNC) Space Systems, която е една от трите компании, разработващи по поръчка на НАСА нови космически летателн...

В тези резервоари се побират 300 литра вода, което ще стигне за 25-27 дни на МКС – очаква се те да помогнат да се освободи повече време за екипажа на космическата станция, което да се използва за осъществяването на експерименти. Освен това те ще могат "значително да снижат разходите в сравнение със създаването на такава система от нулата", казват от НАСА.

Попълването на резервоарите с вода на МКС отнема много време, тъй като астронавтите се стараят да преработят всеки грам течност, включително урина и пот.

В момента совалката "Индевър" е музеен експонат, но НАСА се надява, че резервоарите все още са в добро състояние. Проектът няма точни срокове и график, така че космическата агенция още не може да каже кога резервоарите ще бъдат (и ще бъдат ли въобще) изпратени на орбита.

 

Със совалка до Калифорния за час?

Немските инженери ни обещават свръхзвуков пътнически самолет за полети на височина над 80 км още в средата на този век, пише megavselen...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Космос