Стартира конкурс за имена на екзопланети

73170
Стартира конкурс за имена на екзопланети
Снимка: Thinkstock/ Guliver

Международният астрономически съюз (International Astronomical Union - IAU) - организацията, отговорна за наименуването на небесните обекти, обявява конкурс, който ще даде възможност на хората по света да изберат имена за между 20 и 30 екзопланети и поддържащите ги звезди, пише Gizmag.

От откриването на първата планета извън Слънчевата система са изминали 20 години. Днес, благодарение на наблюденията на мощни телескопи, какъвто е Kepler, броят на откритите екзопланети се доближава до 2000. Повечето от тези светове са известни под твърде скучни научни наименования като “CoRoT - 4b” или “PSR 1257 d”. Това е назаслужена съдба за огромни планети единаци без звезда майка или пък далечни светове, състоящи се основно от диаманти.

НАСА има армия от малки роботи, които може да изследват далечни планети

Новите роботи на Националната космическа агенция на САЩ (НАСА) изглеждат като камиончета играчки с дистанционно управление, но в бъдеще...

Конкурсът на астрономическия съюз предвижда институции по целия свят да предложат имена за между 20 и 30 планети, чиито характеристики са изследвани и описани, а след това публиката да избере измежду тях чрез онлайн гласуване.

Свързани с астрономията клубове и неправителствени организации от всички държави имат право да се регистрират на сайта NameExoWorlds до края на годината. Следващият месец регистриралите се участници ще трябва да изберат планетите, които ще бъдат кръстени, а по-късно ще могат да представят предложения за имена заедно с писмени мотиви за избора си. От месец април следващата година публиката ще може да гласува за предложените имена, като крайните резултати ще бъдат огласени през август. Участващите организации могат напълно свободно да решат как да процедират при избора на имена.

Лестърският университет в Англия, например, обяви, че имената ще бъдат избрани от предложения на читатели на местния вестник Leicester Mercury. Имената не трябва да са по-дълги от 16 букви, за предпочитане е да са от една дума и трябва да могат да се произнасят на няколко определени езика.

За имена на екзопланети няма да се приемат имена на живи хора, домашни любимци, както и на личности или места заради политически, военни или религиозни причини.

Около 40 000 души са необходими за колонизирането на чужда планета

Човечеството ще трябва да създаде наистина огромен космически кораб, ако иска да колонизира планети извън слънчевата система, пише Spac...

Правилата на конкурса могат да бъдат прочетени на сайта на Международния астрономически съюз: www.iau.org/public/themes/naming_exoplanets/.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com