Тази вечер наблюдаваме супер луна

83686
Тази вечер наблюдаваме супер луна
Снимка: Thinkstock

Тази вечер ще имаме възможността да наблюдаваме пълнолуние, което ще е 16% по-голямо и с 30% по-ярко от обикновеното. Това се случва в резултат на съвпадението на пълнолунието с най-близкото разположение на спътника до Земята - на около 350 хил. км, пише БГНЕС.

Ще може да се наблюдава „Супер Луна" в нощта на неделя срещу понеделник, поясни за „Фокус" Никола Петров, астроном от Националната астрономическа обсерватория на Рожен.

В неделя ни очаква суперлуна

В неделя ни очаква суперлуна, съобщава National Geografic. Оформящото се пълнолуние ще е най-голямото и най-яркото за годината. Луната ...

„На 10 август ще имаме „Супер Луна", но тя ще бъде по-малка от тази на 12 юли. Визуално няма как да направим съществена разлика", обясни Петров.

По думите му на 12 юли Луната е била в своята фаза на пълнолуние и се е намирала на около 361 хил.км, а на 10 август се отчита с около 5 хил.км по-малко. Това не може да се забележи с човешко око, а само чрез фотоапарати и снимки, като сравним двете компютърни изображения .

„Луната обикаля около Земята по елипса, както всяко едно небесно тяло обикаля около някое друго такова. Както Земята обикаля в елипса около Слънцето , така и Луната обикаля около Земята. Тогава, когато съответно Луната е най-близо по орбитата си около Земята и до нея, и съответно имаме фаза на пълнолуние се нарича „Супер Луна".

Максимално доближеното състояние, на което можем да наблюдаваме Луната от Земята на 10 август, теоретично изчислено, е около 356 000 км" каза още Петров.

Защо Луната не е с форма на идеална сфера

Макар да е позната на земляните, Луната все  още крие тайните си. Американски учени предложиха ново обяснение на формата й, която ...

Той допълни, че се отчита възможно най-близкото разстояние на Луната по време на нейната максимална фаза. В случая под „Супер Луна" се разбира не минималното, тоест, тя няма да бъде във възможно най-близкото си състояние до Земята, но в рамките на две, максимум три пълнолуния, Луната се намира около положение по орбитата си близо до Земята.

Той коментира , че това не вещае нищо лошо и нищо добро, а просто се случва. На две години това явление се случва задължително веднъж, на три години задължително два пъти. Повече от два пъти в годината това явление физически не може да се случи, дори два пъти е много.

„За тази година, трябва да уточним , че наистина максималното доближаване на Луната по време на своята фаза пълнолуния до Земята е на 12 юли. Тоест, миналия месец ние имахме повече „Супер Луна", отколкото сега" заяви Никола Петров

Точно такава яркост, каквато ще има тази нощ, ще се случи отново през 2034 г., прогнозират астрономите. Тогава Луната ще се приближи отново възможно най-близо до Земята.

Тази нощ ще станем свидетели на суперлуние

Жителите на Земята ще могат да наблюдават през нощта на 11 срещу 12 юли гигантска, много ярка Луна или т. нар. суперлуние. Информацията...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Космос