Венера, Марс, Юпитер и Меркурий излизат на парад

20403
Венера, Марс, Юпитер и Меркурий излизат на парад

В източната част на небето Венера, Марс, Юпитер и Меркурий се подреждат, за да ги наблюдаваме до 20 октомври. Към това небесно зрелище вчера се присъедини и Луната, но тя ще го напусне още в следващите дни.

"Всяка планета има своя скорост на въртене около Слънцето – пояснява завеждащият астрофизичната обсерватория КубГУ Александър Иванов пред "Комсомолская правда". – Веднъж на три години те се срещат в един сектор. Най-ярка на небосклона е Венера, тъй като е разположена най-близо до Земята. Но сред сияещите звезди може да се видят и другите участници на парада на планети."

Земята, Венера и Слънцето се подреждат в една линия

Венера встъпва в долно съединение със Слънцето и се приближава на минимално разстояние към нашата планета, което се очаква на 16 август...

Ако използвате за наблюдения приличен бинокъл, казват астрономите, то можете да разгледате сърпа на Венера, ивиците на Юпитер и неговите спътници.

Колкото до Марс, то в този момент Червената планета няма да може да се разгледа в подробности с подръчни средства. Най-скорошното противостояние (опозиция), когато Марс ще се сближи със Земята, ще бъде през 2018 година.

Сегашният парад на планети ще се наблюдава до 20 октомври, когато Меркурий ще започне своето сближаване със Слънцето и ще изчезне в неговите лъчи.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Космос