Вселената се оказа по-празна от очакваното

11449
Вселената се оказа по-празна от очакваното

Компютърно моделиране показва, че Вселената съдържа доста по-малко галактики от очакваното. Според учените става дума за грешка на порядъци, пишат в изданието Astrophysical Journal Letters изследователи от три университета – Калифорнийския университет в Сан Диего, Мичиганския и университета на Джорджия.

Галактиките, които човечеството сега е в състояние да види, са едва малка част от общия им брой във Вселената. Но количеството на останалите невидими за нас галактики се изчислява въз основа на общи принципи.

Учени са претърсили 100 хил. галактики, без да открият следи от извънземни

Представата, че човечеството е само във Вселената е по-плашеща от представата да открием извънземна раса, която би искала да ни изяде и...

"Предишните оценки изхождаха от това, че броят на бледите галактики в ранната Вселена е 100-1000 пъти по-голям от количеството на реките ярки структури, които можем да наблюдаваме с помощта на телескопа "Хъбъл" – пояснява ръководителят на научното изследване проф. Брайън О'Ший от Мичиганския университет. Сега учените смятат, че те са О'Шидоста по-малко – десетки, а може би стотици пъти.

Изследователите са разработили компютърен модел, с който реконструирали еволюционните процеси в ранната Вселена – появата и взаимодействието на галактиките, като използвали суперкомпютъра Blue Waters, който принадлежи на Националния научен фонд на САЩ. Получените данни били съпоставени с изученото излъчване на видимите галактики.

Резултатите от моделирането потвърдили подозренията. Учените правят извод, че предишните изчисления са били неверни, включително поради това, че някои елементи на ярки галактики са били вземани за самостоятелни бледи образувания. Реконструкцията не успяла да установи експоненциален ръст на броя на слабите галактики, както се прогнозирало по-рано.

Брайън О'Ший отбелязва, че получените изчисления могат да се проверят по-късно, когато дългоочакваният космически телескоп James Webb пристъпи към своята мисия в края на 2018 година.

Откриха галактики - медузи с "пипала" от звезди

Шест от т.нар. галактики - медузи бяха открити от американски астрономи при изучаване на снимки, направени с телескопа "Хъбъл", пише "Д...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Космос