Вулкани са изригвали на Луната преди 100 млн. години

61606
Вулкани са изригвали на Луната преди 100 млн. години
Снимка: Gettyimages

Учени откриха, че на студената и безжизнена Луна, която познаваме днес, е имало вулканична активност преди 100 или дори 50 милиона години, пише Popular Science. Това е милиарди години по-рано, отколкото се смяташе досега.

В новото проучване изследователи от Аризонския щатски университет анализират релефа на небесното тяло, използвайки изображения от апарат на Националната космическа агенция на САЩ (NASA), който обикаля в лунната орбита от 2009 година. Те са открили 70 топографски аномалии, за които се смята, че са останки от малки вулканични изригвания.

Учени изследват реакциите на човешкото тяло на Луната

Учени и медици от Русия започ­наха пър­вия в света експе­римент по изу­ча­ва­нето на физио­логи­че­...

Първоначалната цел на научния екип е била да изследва подробно определен вид аномалии. Те са забелязани за първи път от Apollo 15 през 1971 година и от десетилетия са загадка. Според първите им проучвания те са рядко срещани останки от разрушен вулканичен кратер, представляващи значително по-млада форма на релефа в сравнение със заобикалящия ги регион. Учените от Аризона откриват обаче, че формата всъщност не е рядко срещана. Изображенията с висока резолюция на NASA разкриват на близката страна на Луната наличието на още 70 такива аномалии, които показват наличие на вулканична дейност. Изследователите са изчислили възрастта на аномалиите на 100 милиона години, а общоприетата до момента теза е, че на Луната е имало вулканична дейност преди 3.9 до 3.1 милиарда години. Откритието може коренно да промени представите за термалната еволюция и формирането на Луната.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com