Възрастта на Вселената зависи от гледната точка

19827
Възрастта на Вселената зависи от гледната точка
Снимка: megavselena.com

Учените смятат, че имат ясна идея за това, на колко години е Вселената, но нейната възраст зависи от мястото на изчисление, пише Мегавселена.

Наблюдатели на друга планета ще получат различен отговор, защото движението на светлината изисква време.

Вселената бавно, но сигурно гасне (ВИДЕО)

Международен екип астрономи са изяснили, че Вселената изработва два пъти по-малко енергия, отколкото преди 2 млрд. години, пише Мегавсе...

Астрофизикът Итън Сийгъл (Ethan Siegel) обяснява, че различен брой индикатори ни казват, че Големият взрив се е случил преди 13.8 милиарда години (с предел на грешка 120 милиона години).

От Земята виждаме звездите и галактиките не такива каквито са сега, а каквито са били, когато светлината ги е напуснала. Имайки предвид, че това са 13.8 милиарда години, разликите не са значителни. За съзвездие на 100 000 години от Земята изчисленията ще покажат възраст от 13 799 000 светлинни години.

Големите разлики биха се получили на други планети. Сийгъл казва, че ако има планети, които се движат с няколко хиляди километра в секунда (или близо до скоростта на светлината), Вселената ще изглежда доста по-различна за тях. Тези планети биха били значително по-млади от всичко друго във Вселената. Ако откакто Вселената е била на 1 милиард години, сте започнали да се движите с 99 процента от скоростта на светлината, то ще сте изживели само 1.8 милиарда години, а не 12.8.

Такива планети на нас биха ни изглеждали като доста млади. Това не променя реалната възраст на Вселената, но ако покажете вашите изчисления на същества от тези планети, те не биха съвпадали с техните.

Неизвестна физика пази Вселената от разруха

Физици теоретици изясниха, че микро черните дупки трябва да предизвикат колапс на Вселената. Това обаче не се случва, което сочи същест...

„Така, Вселената би трябвало да изглежда еднаква за повечето наблюдатели навсякъде, но за тези, които са прекарали доста време, движейки се със скорост близка до тази на светлината, отнесена към космическия радиационен фон, Вселената ще е доста различна. В момента, в който забавят движението си, отнесено към космическия радиационен фон, те ще се окажат прекалено млади в прекалено стара Вселена“, обяснява Сийгъл.

Това не означава, че такива галактики и планети съществуват. Всъщност все още няма доказателства за тях, но това е интересен поглед върху взаимодействието между скорост и светлина. Това би трябвало да надгради концепциите ни за време. С правилната информация и изчисления планети, които се движат със скорост, близка до тази на светлината, също биха могли да стигнат до числото 13.8 милиарда години, но тяхното съществуване би изглеждало като току-що започнало за планетите и галактиките около тях.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Космос