За колко време ще изчезне Земята

13526
За колко време ще изчезне Земята
Снимка: Thinkstock

Уникално космическо явление даде възможност на учените от Харвард-Смитсъниънския център да разберат кога ще изчезне Земята, пише Мегавселена.

Според Андрю Вандербург, ръководител на изследването, откритието е направено в резултат на наблюдения на поведението на звездата WD 1145+017.

Земята е черната овца сред планетите

Земята се явява изключение в редицата годни за живот планети в нашата галактика – техният химичен състав се различава кардинално ...

След като слънце, подобно на нашето, изразходва цялата си ядрена енергия, то се увеличава до състояние на червен гигант и след това се раздува до размери на плътното ядро на Земята със съхранение на своята първоначална маса.

В резултат звездата получава названието бяло джудже. През август тази година учените наблюдавали невероятно явление – в пределите на една от системите те успели да запечатат едновременно бяло джудже, останки от друга планета и космически боклук.

Връзката между трите обекта се обяснява с това, че щом звездата започне да се превръща в червен гигант, тя дестабилизира орбитите на планетите около себе си.

"Уловихме бялото джудже в момент, когато унищожава своята планета и хвърля останките на повърхността на звездата", разказва Вандербург.

Земята без хората ще бъде...

Датски учени от университета на Орхус са изяснили как би изглеждала нашата планета, ако не е населена с хора, съобщава сайтът на Америк...

Такава участ очаква и нашата планета, смятат учените. Според прогнозите Слънцето ще погълне Земята след около 5-7 милиарда години.

Съществува и вероятност, че самото поглъщане на Земята няма да се случи, но "да се живее на горещата планета, ще бъде невъзможно", казва Вандербург.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com