Айсберги в сърцето на Плутон

6981
Айсберги в сърцето на Плутон

Леденото "сърце" на Плутон, покрито с амонячни и азотни ледове, се оказа покрито с множество своеобразни хълмове – късове от обикновена замръзнала вода, които вероятно са излезли на повърхността на планетата джудже в резултат на геоложка активност в нейните недра, съобщава НАСА.

Първите снимки от повърхността на Плутон, получени от "Нови хоризонти" през юли 2015 година по време на полета му покрай планетата джудже, са показали, че той е покрит с множество най-разнообразни форми на релеф – планински масиви, равнини и други структури.

Невероятната атмосфера на Плутон

Автоматичната междупланетна станция "Нови хоризонти" е изпратила нова снимка на синята атмосфера на Плутон. Сега в атмосферата на план...

Тяхното съществуване е трудно да се обясни, ако се смята, че Плутон се състои само от метанов, азотен и амонячен лед, както показвали наблюденията на телескопите "Хъбъл" и "Спицър". В такъв случай планините на Плутон отдавна биха се "разтекли" и биха запълнили всички каньони и вдлъбнатини на повърхността.

Затова учените от екипа на "Нови хоризонти" веднага предположили, без да дочакат първите данни за спектъра на повърхността на Плутон, че под тънкия слой на тези ледове се крие "Плутонова кора" във вид на залежи от воден лед, която задържа всички "забележителности" на Плутон на място и не им позволява да се разрушат бързо.

Част от този лед се намира не само на големи дълбочини, но и на повърхността на "сърцето" на Плутон и други сравнително млади форми на релефа. Той образува неголеми хълмове и своеобразни груби късове на гладката повърхност на равнината Спутник, чиято дължина е средно 1-3 километра.

Според учените те са възникнали в резултат на геоложки процеси в недрата на Плутон, които са накарали водния лед да "пробие" покриващата го кора от замразен азот, въглеводороди и амоняк и да излезе на повърхността на планетата.

НАСА показа психеделичен Плутон

НАСА показа ново изображение на Плутон, което нарече психеделично. То е съставено от снимки, направени от станцията "Нови хоризонти", ...

Изучаването на тези ледени късове ще помогне на учените да разберат какво се случва в дълбините на "царя на подземния свят".

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com