Астрономи видяха взрив на хипернова звезда

23252
Астрономи видяха взрив на хипернова звезда

Астрономи от Пекинския университет (Китай) са открили необичайно ярък взрив на свръхнова в съзвездие Индианец.

Това се случило на 14 юни благодарение на автоматичната система за мониторинг на свръхнови ASAS-SN на университета в Охайо (САЩ), която се състои от няколко 14-сантиметрови телескопа. След това китайските астрономи започнали внимателно да следят свръхновата, за да определят разстоянието до взрива и нейната яркост.

Откриха най-голямата звезда във Вселената

Най-голямата звезда към този момент във Вселената. Беше открита от астрономи от Европейската южна обсерватория. Статият, в коят0о учени...

Свръхновата, получила името ASASSN-15lh, се оказала 400 млрд. пъти по-ярка от Слънцето. Тя се отнася към така наречените свръхярки свръхнови (superluminous supernova), или хипернови звезди.

Взривовете на хипернови са поне 10 пъти по-ярки от "обичайните" свръхнови, а ASASSN-15lh е поне 2,5 пъти по-ярка от всяка друга хипернова, която учените са наблюдавали досега. Според изчисленията на астрономите звездата е открита девет дни след достигането на максималната ѝ яркост, а светлината от нея е пътувала до Земята повече от 2,8 млрд. години.

Някои опитни астрономи обаче се съмняват, че ASASSN-15lh е хипернова. За установяване на истината са необходими около сто дни, тъй като светлината от взрива на звездата тъкмо започва да избледнява.

Нова ярка звезда се появи в небосклона

На небосклона, в съзвездието Делфин, се появи нова ярка звезда, съобщава РИА Новости. Звездата е открита за пръв път от японския астро...

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Космос