Бактерии ще произвеждат храна за космонавтите

7416
Бактерии ще произвеждат храна за космонавтите

Учените планират да изпитат на орбита генномодифицирани бактерии, които изработват захар, в качеството на автономен източник на храна за бъдещите космически полети, съобщава New Scientist.

Микроорганизмите ще бъдат изпратени на орбита с немския спътник Eu: CROPIS през 2017 година, за да проверят доколко добре те ще понесат старта, космическата радиация и понижената гравитация. Спътникът ще прекара половин година на орбита, като се движи със скорост, достатъчна за имитация на марсианската гравитация.

Неуязвими бактерии пълзят по планетата

В Китай е открит ген, който отговаря за устойчивостта към колистин – антибиотик от клас полимиксини, които се смятат за антибиоти...

Освен това бактериите дори ще се изпитват в режим на лунна гравитация и безтегловност (за проверка дали могат да оцеляват на Луната и на космически станции).

В основата на тестваната система е планктонът Anabaena: тези организми изработват захар от въглероден диоксид, вода и слънчева светлина (чрез фотосинтеза). Екипът на Лин Ротшилд от Изследователския център "Еймс" е изменил гените на Anabaena по такъв начин, че планктонът да захранва със захари други генномодифицирани бактерии, които на свой ред ще станат суровина за храна, гориво и лекарства.

На борда на спътника микробите Bacillus subtilis ще превръщат захарозата от Anabaena в червен пигмент. Специален датчик ще фиксира измененията на цвета, което ще показва доколко добре планктонът функционира в космически условия.

Подобна проверка на Земята е невъзможна, тъй като спътникът ще изгори в атмосферата. Ротшилд най-много се опасява, че спорите на Anabaena няма да прораснат след рехидрацията на борда на спътника.

Защо бактериите бързо стават резистентни към антибиотици?

Учените обясниха защо сред далечните една от друга бактерии лесно и бързо се предават важни свойства (преди всичко гените на устойчивос...

В рамките на проекта Eu: CROPIS ще бъдат проведени и други експерименти. Немският екип начело с Йенс Хауслаге ще отглежда домати, за които тор ще изработват бактерии и водорасли от изкуствена урина.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Космос