Екипът на "Нови хоризонти" представи първата карта на Плутон

15872
Екипът на "Нови хоризонти" представи първата карта на Плутон

Екипът на мисията "Нови хоризонти" (New Horizons) пристъпи към създаването на карта на повърхността на планетата джудже Плутон. Неин тестов вариант може да се види с помощта на програмата Google Earth, съобщава НАСА.

За разглеждане на повърхността на Плутон се предлага да се отворят програмата и последната версия на картата на планетата джудже. Според учените в хода на мисията "Нови хоризонти" ще получава все по-качествени снимки на това небесно тяло.

Луните на Плутон танцуват хаотично (ВИДЕО)

Последните изследвания на данни от телескопа Hubble показват, че две от луните на Плутон – Никта и Хидра, се клатушкат в непредв...

Последната версия на картата е получена в периода от 27 юни до 3 юли 2015 г. с комбинация изображения, заснети с помощта на инструментите Long Range Reconnaissance Imager (LORRI) и Ralph. Първият прави черно-бели снимки във висока резолюция, а вторият – цветни в ниска.

На картата на Плутон се виждат области с различни цветове, форми и размери, както и тъмни петна в екваториалната му област. Дължината на най-дългото от тях по екватора е три хиляди километра.

Вдясно от него на картата може да се види светъл кръгъл район с диаметър 1,6 км. Според учените той може да е образуван от ледени форми на метан, азот и вероятно  водороден оксид. Следвайки картата вдясно по екватора, може да се видят четири тъмни петна, чиято природа не е известна на учените.

Космическият апарат "Нови хоризонти" ще стигне до Плутон след една година

След една година космическият апарат "Нови хоризонти" на НАСА ще прелети най-близо до планетата джудже Плутон, съобщи ЮПИ. Това ще е пъ...

На крайния ляв участък се вижда област с диаметър около 350 км, която напомня на кратер, но учените се въздържат от интерпретации. Според техните прогнози на 14 юли 2015 г., когато „Нови хоризонти“ се приближи на 12 500 км до Плутон, ще бъде проведено по-детайлно изследване на неговата повърхност.

Основна задача на програмата „Нови хоризонти“ се явява изучаването на планетата джудже Плутон и неговия спътник Харон. Научното оборудване на сондата ще събере данни за състава на атмосферата на Плутон и строежа на неговата повърхност и ще провери информацията за възможно наличие на магнитосфера и взаимодействието между планетата джудже и Харон. След изследването на системата на Плутон „Нови хоризонти“ ще надникне в пояса на Кайпер - област зад орбитата на Плутон, пълна с ледени тела, останали от формирането на Слънчевата система.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Космос