"Фила" отново загуби връзка с "Розета"

10192
"Фила" отново загуби връзка с "Розета"
Снимка: ESA/ATG medialab

Спускаемият модул "Фила" за пореден път престана да влиза във връзка със сондата "Розета" след успешно предаване на порция данни в началото на юли.

Причината вероятно е, че модулът е "изместен" от място от изхвърляне на газове, съобщава пресслужбата на Германския авиационно-космически център (DLR).

"Розета" доказа, че земната вода не е донесена от комета

Сондата на Европейската космическа агенция, която се установи на кометата 67Р, е открила, че водните изпарения там са съвсем различни о...

"Графиката на това, колко светлина са получавали слънчевите панели на "Фила", значително се е променила някъде между юни и юли. Подобни изменения не може да се обяснят с това, че на кометата постепенно настъпва "лято". Температурните сигнали, които успяхме да получим, показват, че "Фила" може да се е изместила и антените ѝ да са се оказали още по-скрити от "Розета", казва Щефан Уламек, ръководител на проекта "Фила".

Той и екипът му не успели да установят стабилен контакт с модула след неочаквания сеанс на връзка вечерта на 9 юли. Сега "Фила" получава максимално количество топлина и енергия от Слънцето и липсата на връзка или нейната нестабилност не може да са свързани с пребиваване на тъмно.

Според инженерите на Европейската космическа агенция (ESA) и DLR проблемът може да е в два други предавателя и приемника на сигнали на борда на модула, като повреждането на един от тях може да е породило нестабилния характер на връзката.

В близко време Уламек и екипът му ще се опитат "насляпо" да превключат сондата за работа само с един приемник и предавател. Подобен похват според надеждите на учените ще позволи да се изпрати пакет команди на "Фила", които ще включат научните ѝ инструменти.

Роботът "Фила" изпрати първи снимки от кометата

Роботът "Фила" на сондата "Розета" днес започна да изпраща впечатляващи снимки на кометата Чурюмов-Герасименко, макар че е кацнал в сен...

Освен това специалистите на ESA разглеждат и друг вариант на продължаване на научната програма на модула. Сега те отработват на Земята включването на пакета команди, който "Фила" трябвало да изпълни още през ноември 2014 година и който вече е записан в бордовата ѝ памет.

Спускаемият модул може да изпълни тази програма в автономен режим, без участието на диспечерите и инженерите на ESА и DLR, пише РИА Новости.

По текущи оценки комфортните условия за работа на "Фила" ще продължат още няколко седмици или дори месеци. Но в края на седмицата сондата "Розета" ще бъде принудена да промени своята орбита поради нарастващата активност на недрата на кометата Чурюмов-Герасименко и новия етап на мисията, което ще намали шансовете за установяване на контакт с модула.

 

Сондата "Фила" може и да не се е закрепила добре за кометата

Европейската роботизирана сонда Philae ("Фила) може да не се е закрепила за кометата 67P/Чурюмов-Герасименко, в резултат на повреда в ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Космос