Гигантски астероид приближава за Рождество

18402
Гигантски астероид приближава за Рождество

Учени от НАСА са разтревожени от приближаването на потенциално опасен за Земята астероид, способен да предизвика изригване на вулкани и мощни земетресения.

Екип астрономи, който наблюдава движението на гигантското небесно тяло 2003 SD220 в обсерваторията Аресибо в Пуерто Рико, смята, че огромният космически камък може да натвори беди на 25 декември – Рождество Христово.

Хулоуинският астероид може да е мъртва комета

Астероидът 2015 TB145, който в навечерието на Хелоуин ще се сближи до Земята на разстояние, съпоставимо с дистанцията до Луната, почти ...

Професорът от Московския държавен университет и ръководител на лабораторията за космически мониторинг Владимир Липунов разсеял тези опасения в ефира на радио Sputnik, съобщава РИА Новости.

"Първо, това ще се случи, но не това Рождество, това е сигурно. Второ, този астероид е открит отдавна – преди 15 години. Той се следи, орбитата му е сравнително добре известна. Вярно е, че тя може да се промени. Сега той ще премине близко в мащабите на Слънчевата система – малко повече от 20 милиона километра.

Следващите пет пъти той ще преминава все по-близо. Но все пак на 1,5 млн. километра от Земята. Астероидът е голям – с диаметър километър, а може би и повече. Но на такива разстояния той не представлява никаква опасност", казал Липунов.

Ако подобно небесно тяло се сблъска със Земята, то според астрофизика глобалната катастрофа е неизбежна. Но би следвало да се опасяваме от доста по-малки по размери космически обекти.

Появил се отникъде гигантски астероид ще прелети на Хелоуин

Специалистите от НАСА са открили гигантски астероид, който ще прелети в непосредствена близост от Земята на 31 октомври. Небесното тяло...

"Сблъсъкът на подобен астероид ще бъде по-мощен от Челябинския метеорит десетки хиляди пъти. Но такива случаи са много редки. По-скоро в близките десетилетия те няма да ни притесняват. По-опаси са астероидите с диаметър няколко десетки или стотици метри.

Те много трудно се откриват, изключително много са и много често изникват внезапно. След Челябинск предложих такова понятие като "потенциално опасни космически камъни" с диаметър 25-50 метра. Ако такова парче попадне в техногенната зона, то последствията ще бъдат глобални", отбелязва Липунов.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Космос