Гравитацията на Марс постепенно разрушава Фобос

16279
Гравитацията на Марс постепенно разрушава Фобос

Спътникът Фобос на Марс бавно се разрушава и ще просъществува още не повече от 50 милиона години, смятат от НАСА.

Учените са предоставили данни и изчисления на 10 ноември, на годишното съвещание на Отдела за планетарна наука на Американското астрономическо общество.

Загадъчно и уникално полярно сияние озарява само Марс

В четвъртък вечерта НАСА ни разказа как може да е изчезнала древната атмосфера на Марс – причина за това може да са били потоците...

"Дългите, недълбоки линии на повърхността на Фобос вероятно се явяват ранни свидетелства за структурните разрушения, които неминуемо ще доведат до неговото разрушение.

Ние смятаме, че разрушението на Фобос вече е започнало и първите признаци на това са тези бразди", смята Тери Харфорд от Центъра за космически полети Годард. Според учените марсианският спътник може да прекрати своето съществуване още след 30-50 млн. години.

В НАСА отбелязват, че дълго време се смятало, че недълбоките бразди на повърхността на Фобос са се формирали в резултат на сблъсък с друго космическо тяло, което е довело до образуването на кратера Стикни на повърхността му. Но по-нататъшните изследвания показали, че браздите не тръгват от този кратер, а са локализирани в района на друга точка от спътника.

Впоследствие се появили предположения, че линиите може да са се образували в резултат на по-малки сблъсъци. Но новият модел, предложен от Харфорд и колегите му, сочи, че те са се явяват своеобразни "стрии", появяващи се на повърхността на Фобос в резултат на приливните сили, които създават гравитационно привличане между Марс и спътниците му.

НАСА записва желаещи да летят до Марс

В рамките на подготовката за пилотирана мисия на Марс НАСА анонсира срокове за прием на заявки от желаещи да посетят Червената планета....

Учените също така са склонни да смятат, че уязвимостта на Фобос е свързана с неговия строеж и че вътрешността на спътника представлява купчина скали, покрити със стометров слой от рохкави повърхностни наноси.

"Учените смятат, че външният слой на Фобос е достатъчно еластичен и издържа напрежението (предизвиквано от приливите), но той също е достатъчно слаб, затова то може да предизвика неговото разрушение", отбелязва НАСА.

Изводите, отнасящи се за съдбата на Фобос, позволяват да се предположи, че подобна съдба очаква и Нептуновия спътник Тритон, който има сходна повърхност.

Фобос се намира по-близо до повърхността на своята планета от всеки друг естествен голям спътник в Слънчевата система. Фобос се върти на средно разстояние 2,77 радиуса на Марс от центъра на планетата (9400 км), което е 40 пъти по-малко от разстоянието между Земята и Луната.

Киселинна мъгла "разяла" скалите на Марс

Американският изследовател Шошана Коул е открила следи от отровна мъгла, която може да е станала причина за "разяждането" на скалите на...

Вследствие на изключително малката му маса отсъства атмосфера на Фобос. Изключително ниската средна плътност на луната сочи пореста структура с кухини, които съставят 25-45% от обема.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com