Иде втори Челябински метеорит, но няма страшно

14260
Иде втори Челябински метеорит, но няма страшно

Учените от Лабораторията за реактивно движение на НАСА съобщиха за двойник на Челябинския метеорит, който ще се сближи със Земята на 5 март тази година. Той обаче не представлява заплаха за Земята, смята Александър от Руската академия за космонавтика.

От съобщението на американските учени става ясно, че към Земята се приближава метеорит с диаметър 30 метра, което е само с 10 метра повече от изгорелия над Челябинск метеорит. Според изчисленията на 5 март 2016 година метеоритът ще прелети на 17 000 километра от нашата планета. Учените отбелязват, че ако "челябинският двойник" все пак навлезе в земната атмосфера, то вероятно ще се взриви със сила, двойно по-голяма от тази на Челябинския метеорит.

Челябинският метеорит е бил отломък от гигантски астероид

В началото на тази година на Земята падна метеорит, който стана причина да пострадат хиляди хора и нанесе сериозни материални щети. Тов...

"Смятам, че въз основа на данните, с които разполагаме, траекторията е изчислена вярно. Макар че движението на метеоритите, особено на такива малки тела, се прогнозира доста трудно, тъй като всяко въздействие на други тела изменя тяхната орбита и разбира се, аз не се наемам да прогнозирам как ще се държи този метеорит при движение в гравитацията на Земята… Но смятам, че втори Челябински метеорит в близо време по-скоро няма да има", казва Железняков пред РИА Новости.

Той напомня, че Челябинският метеорит е оказал локално въздействие на нашата планета, и отбелязва, че дори ако "челябинският двойник" навлезе в атмосферата на Земята и предизвика взрив, двойно по-голям по сила от неговия "братовчед", то нищо не заплашва нашата цивилизация. "Не бих се вълнувал особено по този повод", добавя ученият.

На 15 февруари 2013 година в 9:22 часа местно време над територията на Челябинска област прелетя метеорит със свръхзвукова скорост и ярка следа от светлина. В 3:20 часа по Гринуич е регистриран трус с магнитуд около 4 по Рихтер на километър югозападно от центъра на Челябинск. На Земята това събитие е наблюдавано като мощен взрив.

Няколко минути след взрива (по свидетелства на очевидци – от 77 секунди до три минути, в зависимост от разстоянието) на Земята е дошла ударната вълна. Ивицата на въздействие на ударната вълна върху повърхността е била около 130 километра дълга и 50 километра широка. Площта на поражение на ударната вълна е била 6500 квадратни километра.

Огромен метеорит падна в САЩ (ВИДЕО)

Жителите на четири американски щата – Илинойс, Индиана, Кентъки и Тенеси – са наблюдавали падането на огромен метеорит и по...

Според резултатите от изследването на фрагменти от Челябинския метеорит на учените от Института по геохимия и аналитична химия към РАН са заявили, че космическият обект, паднал в района на Челябинск, някога се е откъснал от сравнително голям астероид.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com