Исторически момент: "Нови хоризонти" стигна Плутон!

20452
Исторически момент: "Нови хоризонти" стигна Плутон!

Американската сонда "Нови хоризонти" (New Horizons) в този момент се намира на рекордните 12 500 километра от Плутон. Учените очакват значими за цялото човечество открития, съобщи ръководителят на мисията Алън Стърн.

Исторически полет към неизвестното

Прахът на астронома, открил Плутон, ще се срещне с ледения свят

Във вторник (14 юли) прахът на Клайд Томбо ще премине на разстояние 12 550 км от ледения свят, който той е открил преди 85 години. Пра...

"Американски космически кораб ще извърши исторически полет през системата на Плутон. Мисля, че това е великолепен пример на велико общество и велика нация. Данните, които ще получим и вече получаваме, се явяват подарък за цялото човечество за века", каза Алън Стърн в навечерието на сближаването на сондата с Плутон.

През януари 2015 година "Нови хоризонти" започна същинската част от изучаването на системата на Плутон. Според изчисленията на учените на НАСА сондата, която вече е влязла в историята като най-бързия от някога изпращаните от земляните космически апарати, точно в 14:49 часа българско време днес е в най-близката си до Плутон точка – 12 500 км.

В този момент "Нови хоризонти" е обърнал цялото си "внимание" и всичките си инструменти върху Плутон. Очаква се апаратът да извърши 150 замервания, включително да изучи състава, геологията на планетата джудже, температурата на нейната повърхност, да измери планините и долините на Плутон, да наблюдава неговата атмосфера.

Независимо че сондата ще започне предаването на данни на Земята още днес, пълна картина за това, което е видяла в хода на историческото сближаване, учените ще имат чак след много месеци работа. Очаква се цялата информация и телеметричните данни от "Нови хоризонти" да бъдат получени на Земята чак след 16 месеца. Така че тепърва ще очакваме сензационни снимки и сензационни открития.

Рискът от неизвестното

Екипът на "Нови хоризонти" представи първата карта на Плутон

Екипът на мисията "Нови хоризонти" (New Horizons) пристъпи към създаването на карта на повърхността на планетата джудже Плутон. Неин те...

Сигналът, който ще подаде сондата при сближаването, ще бъде получен чак в 4 часа утре поради голямото разстояние, на което се намира Плутон. Тогава специалистите ще могат да се убедят, че мисията е преминала успешно и сондата не е пострадала при преминаване през хаотичната среда на системата на Плутон.

Учените от НАСА отбелязват, че шансът сондата да бъде загубена по време на преминаването през слоевете космически прах близо до Плутон са 1 на 10 000.

"Честни сме в това, че изследваме неизвестността и рискове съществуват във всички изследователски експедиции. Но искам да подчертая, че не се притеснявам много", казва Стърн.

"Нови хоризонти" е изстрелян през януари 2006 г. Година по-късно той премина на рекордно близко разстояние до Юпитер – 2,3 млн. км, и предаде на Земята ценна информация за атмосферата и магнитосферата на планетата, а също данни за нейните спътници. След това апаратът продължи своето космическо пътешествие в "спящ режим" за съхранение на възможностите на намиращата се на него апаратура.

Плутон остава един от най-загадъчните и слабо изучени обекти от Слънчевата система. До този момент… В НАСА разчитат, че благодарение на мисията "Нови хоризонти" не само ще бъдат получени нови данни за тази планета джудже и нейните спътници, но и ще бъде хвърлена светлина върху произхода на Земята и формирането на Слънчевата система като цяло.

"Нови хоризонти" направи най-добрите снимки на Плутон

Автоматичната междупланетна станция "Нови хоризонти" (New Horizons) получи снимки на Плутон и петте му спътника. В момента тези изображ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com