Кафяво джудже блуждае близо до Слънчевата система

12108
Кафяво джудже блуждае близо до Слънчевата система

Астрофизици от САЩ са открили недалеч от Слънчевата система новото блуждаещо кафяво джудже WISEA J114724.10−204021.3 (или WISEA 1147). Кафявото джудже е междинна фаза между звезда и планета. Изследването на учените е публикувано в The Astrophysical Journal, съобщава НАСА.

WISEA 1147 е разположено в асоциацията TW Hydrae, което се намира на 175 светлинни години от Земята. Кафявото джудже е около 5-10 пъти по-тежко от Юпитер, а възрастта му се оценява на десет милиона години.

Ранната Слънчева система съдържала "неестествени" изотопи

Химичен анализ на един от най-древните метеорити е установил, че в материята на новородената Слънчева система е присъствал кюрий &ndash...

Масата на WISEA 1147 е прекалено малка за началото на термоядрени реакции с участието на водород, но е достатъчна за протичане с по-тежки елементи.

Кафявото джудже се носи в група от най-младите звезди (асоциацията TW Hydrae), открити до момента в околностите на Слънцето. В нея има около 20 светила, чиято възраст е около десет милиона години. Учените смятат, че след известно време звездите (заедно с екзопланетите) ще започнат да напускат тази асоциация.

Обектът WISEA 1147 е открит в резултат на анализ на получени през 2006 и 2010 година снимки от космическия телескоп WISE (Wide-field Infrared Survey Explorer).

По-рано в TW Hydrae беше открито още едно кафяво джудже – 2MASS J1119-1137, а преди три години в асоциацията беше открита екзопланетата PSO J318.5-22, която е два пъти по-стара от 2MASS J1119-1137 (нейната възраст се оценява на 23 милиона години). На ранните етапи от развитието на Слънчевата система нашата звезда и големите планети също са се движили в асоциация.

Как се раждат нови звезди

Учените от Европейската космическа агенция (ESA) са разгледали с помощта на космическия телескоп „Хершел“ нишка от студен г...

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Космос