Как се разширява Вселената

10769
Как се разширява Вселената

Учените за първи път са успели да моделират разширението на Вселената, като са използвали в изчисленията изменението на пространство-времето и са успели да изчислят амплитудата на гравитационните вълни, става ясно от статия, публикувана в сп. Nature Physics.

По-рано изследователите са прилагали алгоритми на основата на числено моделиране на Нютоновата гравитация. При такъв подход се променя само времето, а пространството представлява статична променлива. Този подход е добър, когато материята във Вселената се движи не по-бързо от 300 км в секунда.

Физиците обясниха различията на телата във Вселената

Учените са открили причината, поради която небесните тела във Вселената имат различни форми и размери. Изследването е публикувано в Jou...

Новият метод за числено моделиране позволява да се провеждат точни изчисления, дори ако частиците се движат с голяма скорост. Освен това новият модел описва колебанията на тъмната енергия, която отговаря за ускореното разширение на Вселената.

За потвърждение на работоспособността на модела учените са взели кубическа част от пространството, включваща 60 милиарда участъка, всеки от които съдържа фрагмент от галактиката.

Изследователите следили как всеки от фрагментите се движи спрямо съседния участък. Изчисленията са провеждани с помощта на два суперкомпютъра.

Предложеният от учените подход е получил названието gevolution и скоро ще бъде достъпен за изследователите от цял свят, допълва Lenta.ru.

Експеримент не потвърди, че Вселената е холограма

Детекторът "холограф", създаден от учените от лаборатория Ферми, не успяха да открият следи, че нашата Вселена се явява плоска холограм...

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Космос