"Касини" изпрати детайлни снимки от гейзерите на Енцелад

7447
"Касини" изпрати детайлни снимки от гейзерите на Енцелад

Сондата "Касини" завърши предаването на снимките и научните данни, получени по време на "гмуркането" през потоците вода, изхвърляни от горещите гейзери на южния полюс на Енцелад – спътник на Сатурн, съобщава официалният сайт на проекта CICLOPS.

"Тези невероятни снимки ни дават първия шанс да погледнем Енцелад от толкова близко разстояние, но все още не сме се докоснали до най-интересните в научен план неща", казва Линда Спайкър, един от ръководителите на мисията "Касини" в Лабораторията за реактивно движение на НАСА в Пасадена.

Откриха огромен океан на Енцелад

Нови данни, получени от космическия апарат Cassini, свидетелстват, че на Сатурновия спътник Енцелад съществува огромен океан, разположе...

В сряда и четвъртък миналата седмица "Касини" извърши потенциално фатално "гмуркане" към повърхността на Енцелад, в хода на което сондата се спусна на 49 км над повърхността на южния полюс на луната. В недрата на Енцелад се крие топъл и потенциално обитаем океан.

По време на това "гмуркане" сондата прелетя през гейзерите на Енцелад и изучи техния химичен състав. Тези данни, както отбелязват учените, са жизненонеобходими за оценка на обитаемостта на неговите води.

Предаването на данните и двеста снимки, получени в хода на това прелитане, завършиха в нощта на събота срещу неделя и НАСА публикува част от все още необработените снимки на сайта на проекта "Касини".

На ледената луна Енцелад има гореща вода

На ледената луна на Сатурн Енделад има гореща вода, съобщава Европейската космическа агенция (ЕКА). Откритието подкрепя вълнуващите пр...

В близко време, както разказват от НАСА, учените ще пристъпят към изучаването на данните, събрани от "Касини" по време на прелитането през гейзерите. Според планетолозите този процес ще отнеме няколко седмици и в крайна сметка ще позволи да се разбере какво съдържа океанът под ледовете на Енцелад и как се ражда пясъкът, изхвърлян заедно с неговите води в Космоса.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Космос