Кога ще започне да "умира" Слънцето?

55108
Кога ще започне да "умира" Слънцето?

В сегашното си състояние Слънцето ще просъществува още един милиард години, след което ще започне да се превръща в червен гигант и ще погълне околните планети, съобщава Казкосмос.

Аерокосмическият комитет се позовава на данните на Астрофизчния институт "Фесенков". Служителите му са провели първата за тази година серия наблюдения на бели джуджета в рамките на проекта Световен телескоп WET (Whole Earth Telescope). Той е стартирал през 1986 година в Тексаския университет, но сега изследователският център е преместен в университета на Делауеър в САЩ. В проекта участват десетки обсерватории по цял свят.

Слънцето е способно на суперизригване

Слънцето е напълно способно на суперизригване, твърдят астрономи, открили с помощта на телескопа „Кеплер“ звезда, чието изл...

Те обменят данни за продължителни фотометрични изследвания на звезди, намиращи се в края на своя еволюционен път, съобщава Российская газета. Изследването на пулсацията на белите джуджета ще позволи по-добре да се разбере еволюцията на Слънцето, казват в Казкосмос. Учените веднага успокояват земните жители – според техните наблюдения нашето Слънце в сегашния си вид ще просъществува още един милиард години.

"В следващите пет милиарда години то ще се превръща в червен гигант, ще погълне Меркурий и Венера и вероятно ще "набъбне" до орбитата на Земята и ще я погълне – съобщава пресслужбата на Казкосмос. – След това, в продължение на същото време, Слънцето ще се превръща в бяло джудже, сравнимо с размерите на Земята и температура стотици хиляди градуси. И така ще продължи през цялото време, сравнимо с времето на съществуването на Вселената."

Учените отбелязват, че Земята е имала късмет с това, че Слънцето има неголяма маса. Затова го очаква превръщане в бяло джудже, а благодарение на това срокът на съществуването на живот на нашата планета е много голям.

 

Впечатляващо видео от Слънцето

НАСА е представила впечатляващо 30-минутно видео със Слънцето във формат Ultra HD. Видеото показва активността на нашата звезда, която...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Космос