Космическа радиация връхлита планетата

27645
Космическа радиация връхлита планетата

Радиация от Космоса ще ни удари до дни и ще ни докара тежки магнитни бури. Тя идва от Слънцето и е причинена от изригванията на огнената планета, които от 3 август са зачестили. Това съобщи за „Монитор” доц. Борис Комитов – ръководител на Центъра за слънчев и слънчево-земен мониторинг, който е базиран в Стара Загора.
Само щастливият шанс позволи плазменият облак да обърне посоката и да отмине Земята само половин час преди да ни връхлети, коментира доц. Комитов. Тежките магнитни бури удрят най-напред хората с болни сърца, хипертония и засегнатите от психични заболявания. В този период нервната система се обостря до такава степен, че хора, които са на антидепресанти, ако ги спрат, могат да посегнат на себе си. Активизират се и хората с шизофрении и циклофрении.

Вече имаме завишен брой на агресиите от такива пациенти не скри психиатърът от Медицинския университет в София д-р Хинко Хинов. При повишена слънчева активност, особено когато тя е съчетана и с високи температури, се активират всички биполярни разстройства, включително и маниите. Зачестяват и опитите за самоубийства, обясни психиатърът. Д-р Хинков препоръча близките на хора с такива заболявания да следят внимателно дали си вземат лекарствата.

Опасността от магнитни бури обаче съвсем не е отмината, каза доц. Борис Комитов. Независимо от големия брой групи петна на слънчевия диск, активността на огненото кълбо вчера дава основание на специалистите да смятат, че изригванията ще бъдат съвсем скоро.
По него те са забелязали образувания от магнитен клас в сферата на бета-гама лъчите. Именно той е и потенциалният източник за предстоящите изригвания и плазма, която в непосредствена близост до Земята докарва въпросните бури.

Специалистът обясни, че интензивни изригвания на Слънцето ще има в периода до 10 август. Те не са от най-опасният клас, но никак не са за подценяване. Той и колегите му от центъра очакват радиацията от тях да се усили и към четвъртък – петък да ни ударят магнитни бури. След това те постепенно ще започнат да затихват.

Процесът обаче съвсем не означава, че опасността е преминала предупредиха от Центъра за слънчев и слънчево-земен мониторинг, в който непрекъснато наблюдават какво се случва на огнената планета и изучават как се променя човешкото здраве в зависимост от явленията, които се случват на нея.

Особено рисков ще бъде периодът от есента до следващото лято, тъй като в него слънцето ще бъде изключително активно, предупреди доц. Борис Комитов. Изригванията и магнитните бури в резултат на тях ще станат почти всекидневие, допълни той.

Редактор: Ая Косарова

Космическият туризъм натрупа $1 млрд.

През първите 10 години от съществуването си космическият туризъм ще донесе между 600 млн. и 1,6 млрд. долара приходи. Прогнозата направ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com