Кратерите на Плутон

6802
Кратерите на Плутон

Сондата "Нови хоризонти" сподели със земляните първите снимки на кратерите на повърхността на Плутон и Харон, заснети в различно време от денонощието на повърхността на тези планети джуджета.

Снимките ще помогнат на учените да изчислят възрастта на "сърцето" на "бога на подземното царство".

Ето как изглежда Плутон, сравнен със Земята

Колекция от различни изображения на Плутон и неговия спътник Харон, включително и колаж, който позволява да се сравнят размерите на пла...

"Характерът на нашата мисия не ни позволява да кацнем и да вземем проби, затова ни се налага да прибягваме към други методи за оценка на състава на планетата и нейната възраст, и да разберем как тя е придобила сегашния си облик. По-конкретно изучаването на кратерите ще ни помогне да оценим възрастта на повърхността на Плутон", казва Келси Сингер от екипа на „Нови Хоризонти“.

Изучаването на кратерите на повърхността на Плутон, още преди получаването на първите им подробни снимки, вече е дало определена храна за размисъл на учените. Например през юли 2015, почти веднага след прелитането на сондата през системата на Плутон, изследователите установили, че по повърхността на този далечен свят текат своеобразни "ледени реки" от азотен лед, заливащи кратери и други неравности от релефа.

Но пълноценното изучаване на кратерите, както отбелязва Келси, изисква получаването на снимки при настъпването на деня и нощта, без които учените не могат да определят с точност дълбочината на кратерите и да разберат кога са се образували те.

Проблемът се състоял в две неща – бавното въртене на Плутон около своята ос (той извършва един оборот за седем непълни дни) и в това, че "Нови хоризонти" много бързо прелетял през системата на "бога на подземното царство". Затова учените имали малко време за получаване на снимки от кратерите.

Още една планина в сърцето на Плутон

Автоматичната междупланетна станция "Нови хоризонти" е открила втора планинска верига в района на "сърцето" на Плутон (екваториалния ре...

Както отбелязва Сингер, засега екипът на "Нови хоризонти" не е успял да открие нито един "чист" кратер на равнините на Спутник – лявата половина на прочутото "сърце" на Плутон. Според нея това едновременно свидетелства за неговата изключителна геоложка младост, като при това затруднява изчисляването на възрастта на тези равнини.

Сингер и други учени се надяват, че новите порции снимки от повърхността на "сърцето" ще бъдат по-малко гладки, което ще им позволи да разкрият тайната на неговото рождение.

Специалистите от мисията "Нови хоризонти" отбелязват че 95% от данните, получени от сондата, все още се съхраняват на нейните носители. Предаването им на Земята започна на 5 септември и този процес ще отнеме още около година, припомня РИА Новости.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Космос