Луните на Плутон танцуват хаотично (ВИДЕО)

34405
Луните на Плутон танцуват хаотично (ВИДЕО)

Последните изследвания на данни от телескопа Hubble показват, че две от луните на Плутон – Никта и Хидра, се клатушкат в непредвидим хаос.

“Hubble обрисува нова картина на Плутон и луните му, разкривайки космически танц с хаотичен ритъм“, казва Джон Грънсфелд, помощник директор на научния директорат на NASA във Вашингтон.

Мъж свири на китара, докато оперират мозъка му

33-годишен банков служител от Бразилия Антъни Кулкамп Диас свирел на китара и пял песни, докато в същото време хирурзи провеждали опера...

„Когато сондата New Horizons прелети край системата Плутон през юли, ще имаме шанса да видим как изглеждат тези луни отблизо и лично“.

Луните се клатушкат, тъй като се намират в гравитационно поле, което се променя постоянно. Промяната се причинява от двойната планетна система на Плутон и Харон, които се въртят една срещу друга. Плутон и Харон се наричат двойна планета, защото имат общ гравитационен център, който се намира в пространството между двете небесни тела. Тези променящи се гравитационни полета превръщат луните в акробати. Ефектът се подсилва от формата на спътниците, която е по-скоро елипсовидна, а не кръгла. Учените смятат, че вероятно другите две луни на Плутон – Цербер и Стикс, също са в подобна ситуация.

Данните на Hubble разкриват още, че луната Цербер е тъмна като въглен, докато другите замръзнали луни са ярки като пясък. Имало е предвиждания, че прахът, издухан от спътниците при метеоритни сблъсъци ще покрие всички луни, придавайки на повърхността им еднакъв външен вид, затова цветът на Цербер е изненада.

Размириците в системата на Плутон предлагат поглед върху поведението на небесните тела, обикалящи около двойни планети. Предполага се, че луните на Плутон са се формирали при сблъсък между планетата-джудже и тела със сходен размер в миналото на Слънчевата система.

Говорете с децата - това е решаващо!

Децата, които в най-ранна възраст получават по-малко грижи и внимание, завинаги изостават в интелектуалното и социалното си развитие. Н...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Космос