Най-далечната галактика е на 13,1 млрд. светлинни години

21498
Най-далечната галактика е на 13,1 млрд. светлинни години
Снимка: Thinkstock

Астрофизици регистрираха излъчване от най-далечната досега галактика, се казва в съобщение на обсерваторията Кек на Хаваите.

Галактиката EGSY8p7 се намира на 13,1 млрд. светлинни години от Земята и ние я виждаме такава, каквато е била тя само 585 млн. години след Големия взрив.

Екзотична черна дупка "изяла" почти цяла галактика

Астрофизици откриха в сравнително малка галактика, съществуваща в зората на Вселената, уникална свръхмасивна черна дупка с аномално вис...

Учените използвали инфрачервения спектрометър MOSFIRE и определили възрастта на галактиката, като регистрирали така наречената Лиман-алфа линия в нейния спектър.

"Постоянно наблюдаваме линията Лайман-алфа в спектрите на близките обекти, тя е един от най-сигурните показатели за формиране на звезди. Но когато се движим в дълбините на Вселената и съответно я наблюдаваме на по-ранни стадии, пространството между галактиките се оказва запълнено с все по-голямо количество водородни облаци, които поглъщат този сигнал", казва Ади Цитрин (Adi Zitrin) от Калифорнийския технологичен институт, един от авторите на изследването.

В това изследване за учените е интересно не само по себе си откриването на новата най-далечна галактика, но и фактът, че са успели да регистрират линия на Лайман-алфа в нейния спектър.

Според теоретичните изчисления Вселената е била непрозрачна за такова лъчение в първите 400 милиона години поради това, че я е изпълвал неутрален водород. След това постепенно, с появата на първите галактики, излъчването на звездите е започнало да разцепва неутралния водород на протони и електрони.

"Хъбъл" засне призрачна галактика

Космическият телескоп "Хъбъл" е заснел ново изображение на "призрачната" галактика ESO 381-12, съобщава сайтът на телескопа. Галактика...

Учените смятат, че този процес е протичал постепенно – формиращите се галактики са превръщали водорода около себе си в йонизирана плазма, йонизираните участъци са се разширявали и са се наслагвали един върху друг.

Регистрирането на линия Лайман-алфа от галактиката EGSY8p7 позволява на учените да говорят, че около някои галактики водородът се е йонизирал по-рано, отколкото около други. Възможно поради това, че йонизиращото лъчение на звездите в такива галактики е било особено силно.

Статията с резултатите от изследването ще бъде публикувана в сп. Astrophysical Journal Letters.

 

Галактиката ни е пълна с обитаеми планети

От момента, в който бе изведен в орбита през 2009 г., космическият телескоп „Кеплер" буквално промени представата ни за Вселена...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Космос