Най-древните звезди във Вселената са в центъра на Млечния път

14411
Най-древните звезди във Вселената са в центъра на Млечния път

Около центъра на нашата галактика са открити едни от най-древните звезди във Вселената, формирали се само 200 милиона години след Големия взрив, става ясно от статия, публикувана в сп. Nature.

"В центъра на галактиката съществуват толкова много звезди, че откриването на такива редки светила е подобно на търсенето на игла в купа сено. Задачата наистина се опростява, ако изгориш фермата, тоест унищожиш ненужните данни, и събереш иглите-звезди с магнит. Откриването на толкова древни светила ще ни помогне да разберем доколко ранната Вселена е била друга в химичен план", разказва Андрю Кейси от Кеймбриджкия университет.

Първата хронография на периферията на Млечния път

Астрофизици от САЩ подготвиха първата "хронокарта" на т.нар. хало – периферията на нашата галактика, която им помогнала да изясня...

Кейси и колегите му открили няколко десетки изключително древни звезди около центъра на Млечния път, като наблюдавали 14 000 звезди с австралийския телескоп AAT.

Както показали изчисленията на учените, недрата на тези светила съдържат около 10 000 пъти по-малко желязо от Слънцето или всяка друга сравнително млада звезда. Това означава, че въпросните звезди са се родили около 200 млн. години след Големия взрив, което е буквално миг след като звездите принципно са могли да започнат да се формират.

Изучаването на тези звезди и откриването на други подобни светила ще помогне да се разбере как е изглеждала галактиката в първите дни от своя живот и как е нараствала и еволюирала.

 

Животът се крие в оазиси из Млечния път

Днес съществуват две основни теории за преноса на живот в междузвездното пространство. Според едната разумни същества достигат ниво, по...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Космос