НАСА показа истинските "междузвездни войни"

7082
НАСА показа истинските "междузвездни войни"

Американската космическа агенция НАСА е публикувала снимка на далечна галактика, чиято черна дупка излъчва мощни енергийни лъчи.

Изображението е било получено от обсерваторията Chandra, която използва рентгенови лъчи. На снимката се вижда огромен лъч, изпускан от черната дупка.

Втора гигантска черна дупка откриха в Млечния път

Японски астрофизици разказаха за откриването на втора гигантска черна дупка в Млечния път. Досега учените знаеха за съществуването на е...

Явлението е фиксирано в далечната галактика Pictor A, разположена на 500 милиона светлинни години от Земята. Специалистите са го сравнили с известен холивудски филм.

"Във фантастиката "Междузвездни войни" е представена Звездата на смъртта – космически кораб във вид на планета, стрелящ с мощни лъчи радиация в пространството – се казва на сайта на НАСА. – Но Вселената често създава явления, които значително превъзхождат това, което може да измисли научната фантастика."

Според учените в центъра на галактиката Pictor A се намира свръхмасивна черна дупка, която освобождава огромно количество енергия. Тя създава огромни лъчи от частици, движещи се в междузвездното пространство практически със скоростта на светлината.

За получаването на крайното изображение са използвани данни от наблюденията за 15 години.

Черна дупка разкъсва звезда на части (ВИДЕО)

НАСА е създала анимация, основана на наблюдения на свръхмасивна черна дупка, разположена в галактика на 290 млн. светлинни години от Зе...

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com