НАСА приема заявления от фирми, желаещи да проучват ресурсите на Луната

81422
НАСА приема заявления от фирми, желаещи да проучват ресурсите на Луната
Снимка: Getty Images / Guliver

Национално управление по въздухоплаване и изследване на космическото пространство (НАСА) работи с частни компании по първите стъпки в изследването на ценните ресурси като хелий 3 и други редки елементи, които биха могли да се добиват на Луната, пише The Verge.

Очаква се да бъдат избрани компаниите, които ще създават роботи в рамките на първата фаза от геоложкото разработване на спътника.

Ето я новата космическа совалка на САЩ

Sierra Nevada Corporation (SNC) Space Systems, която е една от трите компании, разработващи по поръчка на НАСА нови космически летателн...

Американското правителство няма директно да финансира тази дейност, но одобрените компании ще получат подкрепата на НАСА.

Агенцията работи с частни предприемачи и по поддръжката на космическата станция, като тези партньорства дават добри резултати. Изправена пред намален бюджет, институцията търси иновативни начини за сътрудничество с частния сектор, за да продължи изследванията си. Тя използва и граждански кампании, в които приканва всички хора да се включат в анализа на голям обем от данни.

Според Договора на ООН за принципите на дейността на държавите по изследването и използването на космическо пространство от 1967 година, държавите не могат да имат претенции към лунната територия. Изгледите за използване на ресурсите на Луната и появата на космически компании е повод за дебат относно правата върху лунната собственост. Според експерти лунното право трябва да бъде развито, тъй като то в момента не предвижда друг, освен националните държави да могат да правят проучвания.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Космос