НАСА ще отглежда зеленчуци на Луната

129761
НАСА ще отглежда зеленчуци на Луната
Снимка: Getty Images / Guliver

НАСА ще опита да отгледа зеленчуци и билки на Луната, за да види дали хората могат да живеят там, предаде БГНЕС.

Американската космическа агенция планира да изпрати семена на Луната през 2015 г. в запечатани метални кутии, съдържащи всичко необходимо за разсада да вирее. Към десетте семена от босилек и ряпа ще бъдат добавени и около 100 семена от Arabidopsis, малко цъфтящо растение от семейството на зелето и синапа.

След приземяването спусък ще освобождава малък резервоар с вода в металната кутия и екип на Земята ще наблюдава как покълват семената, когато бъдат изложени на лунната гравитация и радиация. Група учени, студенти и доброволци, известни като екип Lunar Plant Growth Habitat, стоят зад проекта, при който семената ще бъдат снимани на интервали, за да се справят със засадените на земята.

Въздухът в запечатаните контейнери трябва да бъде подходящ за повече от пет дни растеж. "Те могат да изследват лунната среда за нас. Ако изпратим растения и те виреят, значи вероятно хората също могат", заяви говорител на НАСА.

Растенията се нуждаят от същите съставки, за да живеят, като хората – храна, вода и въздух, и също осигуряват психологическо удобство за хората като парниците в Антарктика и на Международната космическа станция.

НАСА планира да изпрати семената на Луната чрез търговски полет на космически кораб, наречен Moon Express. В момента учените създават екип за изучаване на покълването на растенията, които ще имат маса от само един килограм и ще бъдат засадени на Луната. Водата ще бъде добавяна към семената в модул след кацането и техният растеж ще бъде наблюдаван пет до десет дни в сравнение с контролирани на Земята семена.

НАСА казва, че експериментът ще бъде първия по рода си в друг свят и "важна първа стъпка в използването на растенията в подкрепа на човешкия живот".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Космос