Не откриха атмосфера на планетата-джудже Макемаке

14853
Не откриха атмосфера на планетата-джудже Макемаке

Докато телескопът Kepler почти всеки ден открива нови звезди в далечните слабо изследвани територии, нашата собствена планетарна система крие още много загадки, предаде КРОСС.

Най-отдалечените ъгълчета на нашата Слънчева система все още изненадват учените. Неотдавна астрономите успяха да повдигнат завесата от тайни за една от най-малко изучените планети. Те използваха едновременно 16 телескопа, за да наблюдават една от петте официално признати планети-джуджета - Макемаке.

Откриха гигантска планета извън Слънчевата система

Астрономи откриха гигантска планета извън нашата Слънчева система, чиято маса е 13 пъти по-голяма от тази на Юпитер. Това съобщи сайт...

Тя е била открита от астронома Майкъл Браун едва през 2005 година и е наречена така в чест на бога на изобилието и създател на човечеството в митологията на жителите на остров Пасха. Диаметърът на планетата е около 1,4 хиляди километра, а орбитата й минава на 52 астрономически единици от Слънцето, зад орбитата на Плутон.

Предишните наблюдения показаха, че планетата Макемаке много прилича на Плутон, затова учените предполагаха , че на нея може би има атмосфера. Но изследваните резултати, които са публикувани в списание Nature, сочат, че на джуджето липсва атмосфера.

Трябва да се отбележи, че Макемаке не е единствената планета, на която няма атмосфера. Постоянна атмосфера липсва и на една от най-масивните планети-джуджета - Ерида. По време на изследванията учените са установили, че от повърхността на планетата се отразява 77% от слънчевата светлина, което е сравнимо с отразителната способност на мръсен сняг. Това е по-висок процент от този на Плутон - 52%, но по-нисък от този на Ерида - 96%.

В дълбокия космос засякоха самотна планета

Астрономи в сряда съобщиха, че са засекли планета, която се е отделила от своята слънчева система и броди сама в дълбокия космос, преда...

Редактор: Десислава Ушатова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Космос