Магически кръгове с цвят на мед

21238
Магически кръгове с цвят на мед

Гигантска структура от концентрични кръгове с цвят на мед бе заснета от астронавт на борда на Международната космическа станция.

Хипнотичната снимка е направена от холандеца Андре Кейперс, когато станцията прелита над Сахара. Всъщност образуванието, известно като структурата Рашат, е отдавна известно на геолозите и все пак формирането му остава отчасти мистерия за науката.

И британски учени ще търсят живот на спътниците на Юпитер

Британски учени ще се включат в космическа мисия на стойност един милиард евро за изследване на ледените спътници на Юпитер. Мисията и...

Структурата, наричана още „Окото на Сахара", е открита през 1963 година. Намира се в Мавритания, в сърцето на най-голямата пустиня в света, добавя Списание 8. Първоначалните предположения са били, че е резултат от паднал метеорит, но тази хипотеза бива отхвърлена преди десет години. Сега се знае, че концентричните кръгове са дело на милиони векове ерозия на различни скални пластове.

Снимката на Кейперс е сред най-добрите на достигащата 50 километра в диаметър структура. Направена е 386 километра височина.

Кейперс е по средата на своята шестмесечна мисия около земната орбита. Заедно с него на борда на МКС са американците Дан Бърбанк и Дон Пети, както и руските космонавти Антон Шкаплеров, Анатоли Иванишин и Олег Кононенко.

Редактор: Георги Иванов

Ще може ли наистина Земята да добива ресурси в Космоса?

Компанията Planetary Resources Inc., зад която стоят хора като режисьора и изследовател Джеймс Камерън, милиардерите зад Гугъл Питър Ди...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Космос