Суперизригване е възможно да стане и на нашето Слънце

33726
Суперизригване е възможно да стане и на нашето Слънце

На Слънцето, въпреки предишните хипотези, са възможни т. нар. суперизригвания, които ще предизвикат невиждани досега магнитни бурии и изхвърляне на радиация, което може да нанесе съществени щети на Земята. До този извод са достигнали група изследователи от обсерваторията към Университета в Киото, ръководени от професор Кадзунари Сибатой, предаде ИТАР-ТАСС.

Досега се смяташе, че на Слънцето може да има само т. нар. обикновени изригвания, които също са съпроводени с изхвърлянето на плазма, радиация и пораждат магнитни бури. От време на време това става причина за прекъсвания на системите за комуникация и могат да изведат от строя сателити и да доведе до облъчване на космонавтите.

Ще може ли наистина Земята да добива ресурси в Космоса?

Компанията Planetary Resources Inc., зад която стоят хора като режисьора и изследовател Джеймс Камерън, милиардерите зад Гугъл Питър Ди...

Учените предполагат, че такива колосални изригвания стават само при наличието на ефекта „горящ Юпитер” – когато около звездата се върти тежка планета от типа на Юпитер и на разстояние по-малко от отстоянието на Меркурий от Слънцето.

Опитвайки се да потвърдят или опровергаят хипотезата, учените използвали телескопа „Кеплер” да измерят яркостта на 83 000 звезди, подобни на нашето Слънце. В резултат при 148 от тях са били наблюдавани 365 суперизригвания, без наличието на фактора „горящ Юпитер”. Това кара специалистите да предположат, че на теория суперизригване може да стане и на нашето Слънце.

Редактор: Сияна Любомирова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Космос