Нова изключително подробна карта на Млечния път

6332
Нова изключително подробна карта на Млечния път

Седем години след предишния опит да се картографира нашата галактика телескопът APEX ни е предоставил нещо още по-интересно – карта на Млечния път, която отразява четири пъти повече територия, отколкото всичко, което сме виждали досега.

Новата карта е част от изследване, проведено от телескопа APEX в рамките на програмата ATLASGAL (Голям обзор на Млечния път от телескопа APEX), в хода на което е проведено картографиране на нашата галактика с непостижима досега детайлност.

Втора гигантска черна дупка откриха в Млечния път

Японски астрофизици разказаха за откриването на втора гигантска черна дупка в Млечния път. Досега учените знаеха за съществуването на е...

Подробно са разположени зоните на студени и тъмни прахови маси, разпределени по целия Млечен път, а изследователите са използвали тази информация, за да следят обекти, където протича образуване на звезди, и да разберат как работи то.

Информацията, която може да се извлече от новата карта, се обяснява в повече от 70 научни статии, особено в сп. Astronomy and Astrophysics.

Картата на новия обзор покрива област с дължина 140 градуса и ширина 3 градуса. Това не само дава повече пространство за изучаване, но дори и вече картографираните области сега са показани с доста по-голяма яснота отпреди.

Първата хронография на периферията на Млечния път

Астрофизици от САЩ подготвиха първата "хронокарта" на т.нар. хало – периферията на нашата галактика, която им помогнала да изясня...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Космос