Нова магнитна буря чакаме в сряда

12256
Нова магнитна буря чакаме в сряда
Снимка: NASA/SDO

Нова магнитна буря може да връхлети Земята на 19-20 август, се казва в съобщение на руската Хелиофизичната служба към Института по приложна геофизика (ИПГ).

"На 14 август в SW-квадрант е регистриран разпад на слънчево влакно, съпровождан от изхвърляне на коронална маса (partial halo CME). CME има компонент, насочен към Земята. Смущения в геомагнитното поле са възможни към края на 19 август и началото на 20 август, се казва в съобщението на ИПГ.

Слънцето изригна силно три пъти за денонощие

Три слънчеви изригвания са станали за 24 часа, като едно от тях е най-мощното от началото на годината, съобщи Националната агенция по а...

Все още не е ясно с каква сила ще бъде новата магнитна буря, но според експертите нейната мощност няма да превиши умереното ниво.

На 15 август на Земята започна магнитна буря след изхвърляне на коронална маса от Слънцето на 12 август, насочено към нашата планета. Според прогнозата на руските учени днес се очаква ниска активност на Слънцето, геомагнитното поле ще бъде спокойно, с отделни периоди на неустойчивост.

В зависимост от мощността на рентгеновото излъчване слънчевите изригвания се делят на пет класа – A, B, C, M и X. Минималният клас A0.0 съответства на мощност 10 нановата на квадратен метър на орбитата на Земята. При преминаване към следващата буква мощността се увеличава 10 пъти.

При определени условия мощните изригвания могат да доведат до магнитни бури на Земята. Едно от тези условия е изригването да е насочено към нашата планета.

Пробужда ли се Слънцето? Рано е да се каже

Неочакваният изблик на активност на Слънцето, на което за два дни са регистрирани три мощни изригвания, все още не дава основания да се...

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Космос