Ново откритие за Марс

26322
Ново откритие за Марс
Снимка: NASA/JPL-Caltech/MSSS

Марсоходът Curiosity, който се намира вече три години на Марс, е открил аномална зона на Червената планета. Необяснимото аномално петно, различно от всичко изследвано досега, е регистрирано от руския уред ДАН, монтиран на роувъра. То сочи високо съдържание на вода под повърхността.

"Това беше много силен сигнал. Помня деня, когато на поредната ни оперативка след нощна смяна Дима Головин показа картината и ние видяхме, че хоризонталната линия на графиката се е сменила със "стена", която рязко се изкачва нагоре", разказва Игор Митрофанов, завеждащ отдела по ядрена планетология на Института за космически изследвания на РАН и ръководител на научната група на уреда ДАН.

Опал в метеорит помага в откриването на живот на Марс

Учените за първи път откриха преки доказателства за съществуването на опал на Марс. Следи от този скъпоценен камък, открити в марсианск...

ДАН (Динамично албедо на неутрони) е един от двата неамерикански уреда на борда на Curiosity и е нещо като неутронен телескоп – той измерва потока неутрони, "избити" от повърхността и подповърхностния слой на планетата от частиците космически лъчи.

Всички космически тела се подлагат на непрекъсната бомбардировка от частици с висока енергия. Когато те се сблъскват с повърхността, се пораждат вторични неутрони, които се забавят и поглъщат от атомите на повърхността.

Марсоходът Curiosity разполага с "напреднала" версия на подобен уред – към детектора за неутрони е добавена активна част – импулсен неутронен генератор. Собственият източник на неутрони позволява по-добре да се оцени поглъщането на неутрони от повърхността и следователно – да се получат повече данни за нейните свойства.

По време на движението на марсохода генераторът не се включва, но дори в режим "свободно" учените успели да засекат странна геоложка зона, получила не по-малко загадъчното обозначение "Лос" (Elk).

Пентагонът създава живот на Марс

Агенцията за напреднали отбранителни изследвания към Пентагона (DARPA) е започнала грандиозен проект за промяна на климата на Марс. С...

Всичко за загадъчната аномалия на Марс можете да научите в Megavselena.bg.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Космос