Обвиниха Планетата Х в масовите измирания на Земята

6932
Обвиниха Планетата Х в масовите измирания на Земята

Астрофизиците Даниъл Уитмайер и Джон Матс от САЩ обвиниха Планетата Х в масовите измирания на Земята, които могат да се случват приблизително на всеки 27 милиона години.

Изследването на учените е публикувано в сп. Monthly Notices of the Royal Astronomical Society, съобщава сайтът на университета в Арканзас, цитиран от Lenta.ru.

Малария довела до измирането на динозаврите

Учените от университета на Орегон са открили свидетелства, че маларията е съществувала още преди 100 милиона години и първите ѝ жертви ...

Теорията на учените се основава на това, че орбитата на въртене на Планетата Х около Слънцето бавно се накланя и на всеки 27 милиона години пресича пояса на Кайпер (разположен на 30 до 55 астрономически единици от Слънцето).

Това води до гравитационни смущения, поради които Планетата Х изхвърля комети от пояса на Кайпер към дълбините на Слънчевата система. Кометите бомбардират планетите, включително и Земята. С приближаване към Слънцето те се разпадат на фрагменти, които затрудняват достъпа на слънчева светлина към небесните тела, включително Земята.

Според учените този сценарий е най-приемлив за космическо обяснение на масовите измирания на животни. Другите два сценария са наличието на втора звезда до Слънцето и вертикални колебания на светилото при неговото въртене около центъра на галактиката. Тези два сценария, както отбелязват авторите, сега не получават палеонтологично потвърждение.

За първи път Уитмайер и Матс са предложили своята хипотеза през 1998 година. Изследването на учените е било публикувано в сп. Nature и изданието Time. Според първоначалната хипотеза на учените Планетата Х е 1-5 пъти по-тежка от Земята и е разположена сто пъти по-далече от Слънцето.

Девонското масово измиране смалило гръбначните

"Ерата на рибите" в историята на Земята е завършила много по-рано от "ерата на динозаврите" – нейният край е поставен от девонско...

Във втората половина на януари 2016 година астрономите съобщиха за откриването на обект с размери на Нептун зад орбитата на Плутон, който е 10 пъти по-тежък от Земята. Потенциалната девета планета в системата се върти около Слънцето по разтеглена орбита (и в наклонена спрямо орбитата на Земята плоскост) с период от 15 000 години. Нейният химичен състав прилича на този на газовите гиганти Уран и Нептун.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Космос