Откриха една от първите звезди във Вселената

5973
Откриха една от първите звезди във Вселената

Екип бразилски и американски астрономи са открили най-ярката звезда, характеризираща се със свръхниско съдържание на метали. Откритието, както се смята, ще даде на астрономите уникална възможност да изследват произхода на първите звезди, възникнали в нашата галактика и другите части на Вселената.

За първи път звездата с наименованието 2MASS J18082002-5104378 е открита през 2014 година с телескопа Европейската южна обсерватория (ESO) New Technology Telescope.

Как изглежда новородена галактика

С помощта на телескопа „Хъбъл“ е получена снимка на галактика в съзвездието Херкулес, „родена“ сравнително скор...

Следващите наблюдения, извършени с използване на Very Large Telescope, установили, че за разлика от младите светила тази звезда демонстрира необичайно ниско съдържание на това, което в астрономията е прието да се нарича метали – елементи, по-тежки от водорода и хелия. Металичността се явява показател на възрастта на звездната система.

Смята се, че в епохата на ранната Вселена бедните на метали звезди са били повсеместно явление, но сега те са рядкост както в самия Млечен път, така и в съседните галактики.

Металите се образуват в хода на ядрен синтез, протичащ в звездите, и след това се разсейват по цялото междузвездно пространство след взривове на старите светила. Така следващите поколения звезди се формират от материал, по-богат на метали.

Изучаването на такива звезди като 2MASS J18082002-5104378 може да помогне да се разкрият тайните на тяхното формиране и да се установи каква е била Вселената в самото начало на своето съществуване.

Откриха най-близката пръстеновидна галактика

Астрофизици откриха пръстеновидна галактика, която вероятно е възникнала след сблъсък с друга галактика. Статията на учените е публикув...

Резултатите от изследването са публикувани в сп. Astronomy&Astrophysics.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Космос