Откриха най-старите галактики във Вселената

12523
Откриха най-старите галактики във Вселената

Астрофизици откриха група галактики, съществували в ранния период на Вселената, става ясно от съобщение на Европейската южна обсерватория (ESO). Откритието е направено с телескопа VISTA.

Простото изчисляване на броя на галактиките в определен участък от небето дава възможност да се провери теорията на произхода и развитието на тези космически обекти. Екип астрономи начело с Карина Капути от Астрономическия институт Каптейн при университета на Гронинген успели да открият много далечни галактики, които не били известни досега.

Учени са претърсили 100 хил. галактики, без да открият следи от извънземни

Представата, че човечеството е само във Вселената е по-плашеща от представата да открием извънземна раса, която би искала да ни изяде и...

Учените използвали изображения, получени в рамките на обзора на небето UltraVISTA – един от шестте проекта за изследване на небето с широкоъгълния телескоп VISTA.

"Открихме 574 нови масивни галактики. Това е най-голямата от откриваните извадки галактики в ранната Вселена", казва Капути. Екипът на изследователката открил, че за много кратко според вселенските мащаби време е настъпило взривно увеличение на броя на масивните галактики. Значителна част от тези галактики с голяма маса, които наблюдаваме в околната част от Вселената, вече е съществувала само три милиарда години след Големия взрив.

"Не виждаме никакви масивни галактики в епохата, която съответства на един милиард години след Големия взрив. По такъв начин можем да твърдим, че всички те са се образували именно в този времеви отрязък", смята съавторът на изследването Хенри Джой Мак-Кракен.

Освен това астрономите изяснили, че масивните галактики са били по-многобройни, отколкото се смятало по-рано. Откритите галактики са половината от броя на масивните галактики, родени 1,1-1,5 млрд. г. след Големия взрив.

Откриха галактики - медузи с "пипала" от звезди

Шест от т.нар. галактики - медузи бяха открити от американски астрономи при изучаване на снимки, направени с телескопа "Хъбъл", пише "Д...

Този резултат се намира в противоречие със съвременните модели на образуването на галактиките в ранната Вселена, които не предсказват съществуването на галактики чудовища на толкова ранни етапи от нейното развитие.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Космос