Откриха още една планета джудже в Слънчевата система

18629
Откриха още една планета джудже в Слънчевата система

Астрономите са открили още една планета джудже в Слънчевата система.

Небесното тяло 2015 KH162 се намира на 9,3 млрд. километра от Слънцето, което е два пъти по-далече от Плутон. Откритието е дело на астрономите Чад Трохильо, Скот Шепърд и Дейвид Толен, съобщава НАСА.

Откриха планета три пъти по-далече от Плутон

Астрономи са открили най-далечния обект в Слънчевата система – той е три пъти по-далече от Слънцето в сравнение с Плутон, пише Ме...

За последните години Трухильо, Шепърд и техните колеги са открили няколко малки планети, разположени зад орбитата на Плутон и имат косвен принос за откриването на станалата прочута Планета Х – предполагаем газов гигант, разположен 274 път по-далече от Слънцето в сравнение със Земята.

Диаметърът на планетата джудже е между 400-800 километра и тя извършва едно пълно завъртане около Слънцето за около 489 години.

За първи път 2015 KH162 е забелязана през май 2015 година в съзвездие Змия с помощта на телескопа Кек, разположен на Хаваите. Няколко месеца били необходими на астрономите за уточняване на получените данни и потвърждаване на откритието.

Определението "планета", според стандартите на Международния астрономически съюз, се прилага само за небесни тела в Слънчевата система. Според него за планета се смята кръгло масивно тяло, което очиства своята орбита от голямото количество по-малки тела.

Откриха предполагаема непозната планета в Слънчевата система

Астрономи са открили небесно тяло, което, според тях, е планетоид, обикалящ Слънцето, който не е виждан никога преди, пише The Verge. П...

Международният астрономически съюз признава съществуването на пет планети джуджета. Една от тях (Церера) се намира в Астероидния пойс между орбитите на Марс и Юпитер, а останалите (Плутон, Ерида, Макемаке и Хаумеа) са зад орбитата на Нептун, в така наречения пояс на Кайпер. За най-голям от всички се смята Плутон.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Космос