Парад на планети и сбогом на комета

7598
Парад на планети и сбогом на комета
Снимка: Thinkstock

Наблюденията на нощното небе през февруари не са много комфортни, още повече че най-добре е това да става извън големите градове, където изкуствените светлини не пречат на гледката.

Но точно в този месец може да се види парад на планети, а към неговия край зимната тъма ще стане значително по-кратка и денят ще продължава повече от 10 часа.

Парад на планети

През първата седмица на февруари може да се наблюдава парад на планети – на утринното небе ще се виждат Юпитер, Венера, Меркурий, Марс, Сатурн и Луната.

Целия месец Венера ще може да се наблюдава сутрин в източната част на небето, до средата на месеца редом до нея ще бъде видим и Меркурий малко преди разсъмване. Също на утринното небе край югоизточния хоризонт ще се вижда Сатурн. През февруари на нощното и сутрешно небе ще се виждат добре Марс и Юпитер – в източната и южната част на небето.

Вечер в съзвездие Риби може да се наблюдава Уран, на тъмно чисто небе при новолуние той може да се види дори с невъоръжено око, а в югозападната част на небето, високо над хоризонта – Нептун. Последната (засега) планета в Слънчевата система може да се наблюдава до средата на месеца.

Кометата Каталина

Най-ярката комета на месеца – Каталина, на 1 февруари премина покрай Полярната звезда. Каталина е открита през октомври 2013 година. Смята се, че тя е долетяла към Земята от облака на Оорт – хипотетична област в покрайнините на Слънчевата система, която се намира на около една светлинна година от Слънцето и откъдето се смята, че към нас прилитат всички дългопериодични комети.

На 17 януари 2016 Каталина премина през най-близката си до Земята точка – на разстояние 108 милиона километра. Сега кометата се отдалечава от нас и в края на краищата ще отлети извън пределите на Слънчевата система.

Астероиди

Най-ярките астероиди са Веста и Астрея. И двата се виждат вечер и нощем: Веста – в съзвездие Кит и Риби, Астрея – в съзвездие Лъв.

Веста е най-големият астероид в Главния астероиден пояс, който се намира между Марс и Юпитер. Нейният диаметър е около 530 км и аха да дорасне до планета джудже. Астрея е доста по-малка – нейният диаметър е около 150 километра.

Уникална гледка: Пет планети са се подредили в небето

Тази нощ и през целия следващ месец жителите на Земята могат да наблюдават уникална и невероятна картина – едновременно пет плане...

Метеорен дъжд

На 8 февруари ще бъде максисумът на потока Алфа-Центауриди, но той най-добре ще се наблюдава в южните ширини. Същата нощ ще бъде новолунието, а пълната Луна на небето ще може да се види на 22 февруари.

Продължителността на деня продължава да се увеличава и към края на месеца ще бъде вече 10 часа и 38 минути.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Космос