Парниковият ефект е опасен за извънземните

12179
Парниковият ефект е опасен за извънземните
Снимка: Getty Images / Guliver

Силният парников ефект може да е пагубен за живота на всяка планета, както и прекалено близкото разположение на планетата до звездата, сочи ново изследване на учените от Института по метеорология към обществото "Макс Планк" (Германия).

По такъв начин в науката се появява още един изключващ фактор за търсене на извънземни – планетите с прекалено висок парников ефект по-скоро са безжизнени.

Земята е черната овца сред планетите

Земята се явява изключение в редицата годни за живот планети в нашата галактика – техният химичен състав се различава кардинално ...

Главната хипотеза, на която днес се базира търсенето на извънземен живот, предполага, че за живота е необходима течна вода. Затова в опитите да се търсят потенциално годни за живота планети извън Слънчевата система учените първо установяват така наречените обитаеми зони около всяка звезда.

Температурата на прекалено далечни от звездите планети е прекалено ниска и вода на тях може да съществува само във вид на лед. На планетите, които са разположени прекалено близко до своите светила, пък е прекалено горещо и там водата може да се намира само във вид на атмосферна пара.

Например водата от Венера, която е прекалено близо до Слънцето, се е изпарила и с времето е отлетяла от нейната атмосфера. В нови модели учените са установили, че силният парников ефект може да лиши планетата от вода по същия начин, както и прекалено близкото разположение до звездата.

Изследователите са създали компютърен 3D модел на Земята, напълно покрита с вода, и са проверили с каква скорост от планетата ще се изпарява водата при увеличаване на разстоянието до Слънцето и при увеличаване на съдържанието на въглероден диоксид в атмосферата.

На планетите океани животът ще балансира на границата

Един от главните критерии за възникването на живот на дадена планета е наличието на вода. Това изглежда логично – водата се явява...

Както станало ясно, съдържанието на въглероден диоксид в атмосферата, равно на 1520 ppm (0,152%), предизвиква необратими изменения на климата. Температурата на планетата в такъв случай може рязко да се увеличи до 57°C, парниковият ефект ще се усили и водата сравнително бързо ще се изпари.

Но учените бързат да успокоят човечеството – достигането на такова количество въглероден диоксид, при което цялата вода на Земята да се изпари, е невъзможно, или поне засега. По данни от 2013 година съдържанието на въглероден диоксид в атмосферата се е колебаело в пределите от 393 ppm (0,0393%) до 397 ppm (0,0397%).

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Космос