Появил се отникъде гигантски астероид ще прелети на Хелоуин

11885
Появил се отникъде гигантски астероид ще прелети на Хелоуин

Специалистите от НАСА са открили гигантски астероид, който ще прелети в непосредствена близост от Земята на 31 октомври. Небесното тяло, получило названието 2015 TB145, е открито с разположената на Хаваите автоматична система Pan-STARRS, съобщава Gizmag.

Изследователите отбелязали, че астероидът ще премине на 499 000 км от Земята, което се равнява на 1,3 разстояния от Земята до Луната. Скоростта на небесното тяло ще бъде 35 км в секунда. За сравнение Челябинският метеорит се е движил със скорост 19 км в секунда, а размерът му не е превишавал 17 метра.

Според изчисленията на специалистите диаметърът на астероида 2015 TB145 е от 280 до 620 метра. Работещите в НАСА учени не са успели да го открият по-рано поради непредсказуемата траектория и високата скорост. И все пак според прогнозите им небесното тяло не представлява никаква опасност за Земята.

Следващият астероид с подобен размер – 1999 AN10 – ще прелети покрай Земята през 2027 година. За последен път подобно небесно тяло е прелитало толкова близо до Земята през 2006 година.

Челябинският метеорит, навлязъл в атмосферата на Земята на 15 февруари 2013 година, представлява фрагмент от астероид. Космическото тяло се взриви на височина около 50 километра, в резултат на което на територията на Челябинска област паднаха множество негови отломки. Взривът беше наблюдаван от стотици хиляди души в района и граничните райони на Казахстан.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Космос