Призракът на умираща звезда

15922
Призракът на умираща звезда
Снимка: ESO

Телескопът VLT помогна на астрономите да получат снимка на загадъчна мъглявина, възникнала в резултат на продължителната агония на намиращата се в нея звезда.

Тя ще изчезне за "миг" според космическите мерки – няколко десетки хиляди години, съобщава Южната европейска обсерватория (ESO).

Астрономи видяха взрив на хипернова звезда

Астрономи от Пекинския университет (Китай) са открили необичайно ярък взрив на свръхнова в съзвездие Индианец. Това се случило на 14 ю...

Слънцето и много други сравнително неголеми звезди приключват живота си не с мощен взрив на свръхнова, а в хода на продължителна и многоетапна агония, в резултат на която на мястото на бившето светило първо се появява неговият гигантски "призрак" – светеща планетарна мъглявина от изхвърлените външни обвивки, и скрило се в нея бяло джудже.

Подобни мъглявини са изключително краткотрайни според космическите мерки – те угасват за 10 000 според разсейването на горещия им газ в междузвездната среда, и в крайна сметка на мястото на престарялата звезда остава само бяло джудже.

Поради тази причина планетарните мъглявини представляват огромен интерес за астрономите, изучаващи еволюцията на звездите и галактиките.

Един от най-интересните и загадъчни обекти от подобен род се явява мъглявината Южна сова в съзвездие Хидра, която има необичайно кръгла форма и е невидима за спътниците. Тя се намира сравнително близко – на 10 000 светлинни години, което позволило на астрономите, работещи с телескопа VLT, да получат много подробни снимки на този "призрак".

Откриха най-голямата звезда във Вселената

Най-голямата звезда към този момент във Вселената. Беше открита от астрономи от Европейската южна обсерватория. Статият, в коят0о учени...

Както се надяват учените, събраните от тях данни ще позволят да се изчисли масата на астрономическите "метали" – елементи, по-тежки от водород и хелий, изхвърляни при формирането на планетарни мъглявини.

Днес подобни обекти според астрономите се явяват основен доставчик на материя за формирането на планети и по данните от химичния състав на звездните "призраци" астрономите могат да разберат колко бързо и често се появяват планети в Млечния път и други галактики.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Космос