"Розета" и комета – заедно една година

7966
"Розета" и комета – заедно една година

Днес сондата "Розета" отбелязва годишнината от пристигането си при кометата 67Р/Чурюмов-Герасименко, към която космическият апарат е летял 10 години, съобщава Европейската космическа агенция.

Сондата "Розета" се отправя в Космоса през март 2004 година. Срещата с кометата през 2014 – основната ѝ научна задача. През юли 2010 "Розета" преминава на около 3200 километра от 120-километровия астероид Лутеция – най-големия астероид, разгледан от толкова близко разстояние.

"Фила" отново загуби връзка с "Розета"

Спускаемият модул "Фила" за пореден път престана да влиза във връзка със сондата "Розета" след успешно предаване на порция данни в нача...

За изминалата година "Розета" е успяла всестранно да изучи кометата – да направи нейна карта, да опита на "вкус" нейната газова "опашка", да изучи химичния състав на нейната повърхност и да спусне на нея модула "Фила", който успешно е завършил своята мисия независимо от техническите проблеми и е получил уникални данни за структурата и състава на кометата.

Успехите на "Розета" и пробуждането на "Фила" накарали ръководството на ESA да продължи мисията поне още с година и според сегашните планове сондата ще остане на орбита на кометата до септември 2016, след което учените смятат да я спуснат на повърхността на Чурюмов-Герасименко.

Научният екип на сондата е решил да отбележи тази годишнина, като е подготвил албум от най-добрите 12 снимки на кометата и нейната повърхност, получени от камерите OSIRIS и NavCam за всеки месец от живота на "Розета" на орбитата на кометата.

Вижте снимките в галерията.

"Розета" доказа, че земната вода не е донесена от комета

Сондата на Европейската космическа агенция, която се установи на кометата 67Р, е открила, че водните изпарения там са съвсем различни о...

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com