С откритата на Марс вода ще си правим оранжерии

14552
С откритата на Марс вода ще си правим оранжерии

Откритите солени ручеи на повърхността на Марс може да се използват като източник на вода за бъдещите колонии на Червената планета, включително за напояване в специално оборудвани оранжерии на екватора, заявил Джон Грънсфилд, ръководител на научния отдел на НАСА.

На пресконференцията, състояла се в понеделник вечер и посветена на потвърждаването на откритието на солени ручеи по склоновете на няколко кратера на екватора на Марс, Грънсфелд отбелязал, че тези запаси от вода значително увеличават ценността и бъдещата "обитаемост" на Марс за колонизаторите, на които няма да се налага да си носят вода и кислород от Земята.

НАСА е разгадала мистерията на Марс. Очакваме разкрития

На официалния сайт на НАСА се появи съобщение: мистерията на Марс е решена. Конференция, посветена на детайлите на голямо научно открит...

"Естествено, просто така растения на повърхността на Марс няма да растат – атмосферното налягане на неговата повърхност е приблизително такова, каквото би било на върха на планина с височина три пъти колкото Еверест, и листата на растенията няма да могат да задържат вода. От друга страна, ако на Марс действително има много вода, тя може да се използва за напояване на такива градини", заявил бившият астронавт.

Вчера НАСА съобщи за откриването на най-убедителните до днес свидетелства, че на Марс съществува вода в течен, макар и много солен вид, опирайки се на снимки и данни, събрани от камерите и инструментите на сондата MRO при наблюдения на кратерите около екватора на Червената планета.

В близко време, както разказват Грънсфилд и колегата му Джон Грийн, ръководител на планетологичния отдел на НАСА, учените ще се опитат да открият подобни солени ручеи в кратера Гейл, където сега се намира марсоходът Curiosity, допълва РИА Новости.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Космос