Шансовете да открием извънземни зависят от разширението на Вселената

11495
Шансовете да открием извънземни зависят от разширението на Вселената

Скоростта на разширение на Вселената е пряко свързана с шансовете ни да открием извънземен живот, са установили физици от Израел, САЩ, Испания и Норвегия. Те са изучили влиянието на темповете на разширение на Вселената и величината на космологичната константа върху появата на живота. Изследването е публикувано в сп. Physical Review Letters, съобщава Science News.

Учените се заинтересували от действието, което може да окажат гама-експлозиите върху обитаемите планети от типа на Земята. Гама-експлозиите са най-мащабните изригвания на електромагнитна енергия, които се случват във Вселената при взрив на свръхнова звезда.

С помощта на моделиране изследователите са оценили влиянието на темповете на разширение на Вселената (а следователно – и величината на космологичната константа и свързаната с нея тъмна енергия) върху появата на потенциално обитаеми планети.

Извънземните са измрели, затова не ги намираме!

Планетолози обясниха мълчанието на потенциално съществуващите извънземни. Резултатите от изследването са публикувани в сп. Astrobiology...

Физиците са установили справедливостта на антропния принцип, според който животът във Вселената е възможен затова, защото за него благоприятстват стойностите на описващите природата параметри, по-конкретно – космологичната константа.

Съществуващата скорост на разширение на Вселената (и отговорната за нея космологична константа) водят до минимално въздействие на гама-експлозиите върху Земята и осигуряват достатъчно производство на водород за формирането на звезди и планети около тях.

Изследователите са установили, че отклоненията на тази константа от сегашната стойност в по-голяма или по-малка посока ще повлияе изключително силно на това, как се е зараждал животът във Вселената и на неговото зараждане на Земята.

Като цяло всички тези изменения ще бъдат изключително негативни – нейното увеличение ще доведе дотам, че звездите просто ще прекратят да се формират, което автоматично ще постави точка на зараждането на живота, а намалението ще доведе до рязък ръст в честотата на гама-експлозиите поради повишението на „плътността на населението“, което също ще занули шансовете за зараждане на живот.

Извънземни ще се появят след смъртта на Земята, но някъде все пак ги има

Американски изследователи смятат, че липсата на извънземен живот във видимите предели на Вселената се обяснява с това, че подобни на Зе...

Що се отнася до Земята, то ние в това отношение сме „двойни късметлии“ – не само живеем във Вселена с „точната“ космологична константа, но и се намираме в галактика, притежаваща малко спътници джуджета, където гама-експлозиите следва да се случват по-често, отколкото в големите „звездни мегаполиси“. Съответно пришълците извън пределите на Млечния път следва да се търсят в аналогични условия.

Подобни резултати, както смятат учените, свидетелстват в полза на така наречения антропен принцип. Той гласи, че ние съществуваме, защото стойността на фундаменталните константи в наблюдаваната от нас Вселена са именно такива, че да можем да се появим.

Открит остава въпросът, доколко гама-експлозиите всъщност са опасни за разумния и неразумния живот. Днес редица учени смятат, че Земята е преживяла едно такова събитие преди 460 милиона години, като е загубила около 80% от видовете съществуващи тогава същества, но с това са съгласни далеч не всички астрономи.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Космос