Ще ви се да има извънземни в съзвездие Лебед, ама...

12349
Ще ви се да има извънземни в съзвездие Лебед, ама...
Снимка: Thinkstock/ Guliver

Астрономите Майкъл Хипке от Германия и Даниел Ангерхаузен от САЩ са изчислили, че около звездата KIC 8462852 в съзвездие Лебед не може да съществува извънземна цивилизация. Резултатите от изследването са публикувани в на сайта arXiv.org.

Учените повторили изследването на фотографските плаки след Брадли Шефер в архивите на Харвардския университет. Специалистите смятат, че изводите на Шефер не може да се нарекат правилни, тъй като изследваните от него плаки не са подлагани на калибровка.

SETI не откри извънземните

Необичайната звезда KIC 8462852 хвърли в недоумение астрономите със загадъчно снижаване на яркостта, което накара някои астрономи да см...

По-рано Шефер проведе изследване на плаките и откри, че в периода от 1890 до 1989 г. светимостта на KIC 8462852 периодично е спадала с 20%, и установи, че поведението на звездата не се обяснява с възможно наличие на облак от комети около нея.

Звездата KIC 8462852 е интересна с това, че нейната светимост се промения със строга периодичност с 22%. Редица учени смятат, че тя може да е заобиколена от сфера на Дайсън, създадена от живееща в нейните околности извънземна цивилизация.

Друга гледна точка предполага, че KIC 8462852 е обкръжена от облак от множество комети и астероиди. Но такива образувания са възможни само близо до млади звезди, към които KIC 8462852 не се отнася.

Двойната звезда KIC 8462852 се намира на 1480 светлинни години от Земята. Масата и радиусът на по-голямото светило са 1,5 пъти по-големи от слънчевите. Компаньонът на голямата звезда се намира на 885 астрономически единици от нея.

Няма сигнал от извънземните, но има надежда

Радиотелескопът Allen Telescope Array не е открил излъчване около звездата KIC 8462852, характерно за високоразвита извънземна цивилиза...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Космос