Слънчевият вятър превърнал Марс в безжизнена пустиня

14987
Слънчевият вятър превърнал Марс в безжизнена пустиня

Преди милиарди години Марс е приличал много на Земята. Но нещо се е случило преди 3,7 млрд. години. То изменило изключително много климата на Червената планета, превръщайки повърхността ѝ в суха и безжизнена пустош, пише Мегавселена.

И в момента по NASA TV тече пресконференцията, посветена на очакваната новина, която ни обеща агенцията по повод атмосферата на Марс.

Киселинна мъгла "разяла" скалите на Марс

Американският изследовател Шошана Коул е открила следи от отровна мъгла, която може да е станала причина за "разяждането" на скалите на...

Четири години планетолозите се чудят къде са отишли всичката вода и въглероден диоксид. Сега изследователите са една стъпка по-близо благодарение на апарата на НАСА MAVEN, който наскоро направи една година в орбита около Марс.

Тази вечер учените от НАСА съобщиха, че Марс губи в Космоса по около 100 грама атоми от атмосферата си всяка секунда, а една от главните причини за това е слънчевият вятър – бързи, заредени частици, изстрелвани от Слънцето.

Когато слънчевият вятър е много силен, например след слънчево изригване, скоростта на загуба на атмосферата може да се увеличи до 20 пъти.

"За мен е изключително интересно, че слънчевите изригвания подпомагат загубата на атмосфера, защото слънчевите бури са били по-чести и обичайни в ранната история на Слънчевата система", каза на пресконференцията Дейвид Брейн (David Brain), който е изследовател в мисията MAVEN.

Комета засипала Марс с прах

Кометата C/2013 A1 (Сайдинг Спринг) е прелетяла на 135 000 километра от Марс – достатъчно близо външните слоеве от разредената ѝ ...

Новата информация ще хвърли светлина не само върху това колко обитаем е бил Марс в далечното минало, но и колко обитаеми може да са и други планети с подобни слънца.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Космос