Сонда ще следи Кървавата Луна, чакаме невиждани снимки

19478
Сонда ще следи Кървавата Луна, чакаме невиждани снимки
Снимка: Gettyimages

Специалистите от НАСА подготвят орбиталната сонда LRO за предстоящата Кървава Луна в нощта на 27 срещу 28 септември и заявиха за възможността от получаване на снимки на спътницата на Земята по време на това необичайно събитие.

"Нашият инженер по системите за захранване анализира това, което се е случвало с източниците на захранване на сондата при предишни затъмнения, за да разберем можем ли да оставим включени един или няколко инструмента.

При пълнолуние хората имат по-странни сънища

Ново изследване швейцарско показва, че по-стрнните ни сънища зависят не от смяната на сезоните, а от това дали има пълнолуние. Седмица...

Той заяви, че ако нивото на електрозахранване на LRO спадне до определено ниво, то ще се наложи да го изключим, но това досега не се е случвало", казва Доун Майерс (Dawn Myers) от центъра за полети "Годард" на НАСА.

Както разказва Майерс, "кървавите Луни" не представляват опасност за жителите на Земята, но се явяват сериозно изпитание за лунните сонди, чийто живот зависи от редовното осветяване на слънчевите им батерии и загряването на електрониката от слънчевите лъчи. Някои апарати, като LRO, добре понасят подобни затъмнения, но други, като сондата LADEE, едва успели да преживеят "кървавата Луна" миналата година.

По време на минали затъмнения учените предпочели да не рискуват и изключили всички уреди на LRO, но този път специалистите от НАСА планират да оставят включена камерата радиометър Diviner, която следи измененията в отражателната способност на Луната и измерва температурата на нейната повърхност.

Сега учените постепенно изключват всички останали инструменти на LRO и следят за колебания в напрежението на неговите акумулатори, готвейки се за потенциална възможност за изключване на Diviner, ако то спадне до критично ниво.

Супер Луна се търкулва тази вечер

Тази вечер ще се наслаждаваме на така нареченото Суперлуние – ще наблюдаваме необичайно голяма Луна. Размерите на нашия естестве...

Според учените тази "кървава Луна" ще бъде особено интересна от научна гледна точка, тъй като LRO ще попадне в зоната на затъмнение "по пладне" лунно време, което ще позволи на сондата да измери колко бързо се охлажда повърхността на Луната при внезапна замяна на най-горещото време от деня с дълбока сянка, пояснява РИА Новости.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Космос