Сондата "Акацуки" успешно влезе на орбита на Венера

8422
Сондата "Акацуки" успешно влезе на орбита на Венера

Японската сонда "Акацуки" е успяла да влезе на орбита около Венера, използвайки четирите маневрени двигателя, което позволило на ръководството на мисията да спаси сондата, чийто основен двигател отказа преди пет години, съобщава японската космическа агенция JAXA.

"Сондата влезе на орбита! Специалистите на JAXA, провели тази маневра и ускоряването, съхраниха предпазлив оптимизъм и бяха убедени в успеха на операцията в последните часове преди нейното осъществяване. Сега те се усмихват доволно", съобщил Санджай Лимайе, представител на НАСА при мисията "Акацуки".

Може ли да съществува живот на Венера?

Може ли да съществува живот на Венера? Този въпрос вълнува умовете на изследователите не едно столетие. Отговор на него се е опитал да ...

Според Лимайе 20-минутното включване на четири от осемте маневрени двигателя на "Акацуки" е помогнало на сондата да влезе на траектория, на която да бъде захваната от привличането на Венера и въведена на елиптична орбита. На тази орбита сондата ще извършва едно завъртане около Венера за 15 дни, а не за 30 часа, както беше планирано през 2010 година.

Това накарало японските инженери да модифицират софтуера на сондата по такъв начин, че научната част от мисията да пострада минимум от въртенето на такава траектория, която постоянно я отдалечава на много голямо разстояние от планетата. В най-далечната точка от своята орбита разстоянието между сондата и Венера ще бъде по-голямо, отколкото между Земята и Луната.

"Сега сондата се намира в добро състояние. Измерваме и изчисляваме орбитата ѝ след коригирането на курса. Ще ни отнеме още няколко дни за точно изчисляване на орбитата и затова ще съобщим официално резултатите от корекцията само когато сме напълно сигурни в успеха", казват от JAXA.

Ако орбитата на "Акацуки" бъде призната за стабилна, то през март 2016 година JAXA планира нова серия от маневри, които да сближат сондата с Венера и да коригират нейната орбита.

Русия и САЩ заедно ще летят на Венера

Русия и САЩ ще се върнат към обсъждането на съвместна мисия по изучаването на Венера една година след прекратяването на началото на пре...

От агенцията разчитат, че сондата ще работи на орбита на Венера поне две години, което ще я направи единственият "пришълец" от Земята около планетата за това време – предишната венерианска сонда – европейският апарат Venus-Express, завърши своята мисия в края на миналата година.

Главната задача на "Акацуки" е изучаването на тайните на атмосферата на Венера и получаването на топлинни снимки от нейната повърхност.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Космос